mandag den 8. november 2010

International Multiple Births Awareness Week (1.-7. november 2010)

Tvillingebloggen så jeg lige, at uge 44 var udråbt til international flerlinge-uge af ICOMBO, som er den internationale sammenslutning af flerlingeforældre-organisationer. Jeg er lige en uge for sent på den, men det gør jo ikke emnet mindre relevant.

International Multiple Births Awareness Week handler generelt om rettigheder og behov for flerlinge-familier.
Det handler selvfølgelig ikke om børnepenge og ekstra barsel, men især om rettigheder og forholdene for flerlinge familier i mere udsatte dele af verden. Hvor vi i vesten værdsætter tvillinger og betragter dem med forundring, nysgerrighed og interesse, kan det i andre dele af verden være anderledes farligt at starte livet som tvilling. I Laos kan overtro fx føre til at tvillinger fjernes fra deres forældre eller slås ihjel, da man mener, at tvillinger skader høstudbyttet. På Madagaskar dræbes tvillinger også pga. overtro medmindre mødre har held til at gemme dem på børnehjem, og i Guinea Bissau udstødes tvillingeforældre, hvis de beskytter deres børn.

Billeder er taget af Alessandra Piontelli
og er fra bogen Twins in the world


Som de skriver på tvillingebloggen, så handler det fra et vestligt synspunkt om fokus på rettigheder i forbindelse med hvorvidt forældre har medbestemmelse ifht. om tvillinger må følges i daginstitutioner/skole eller ej, forskelle i ammerådgivning til tvillingemødre og forskelle på, hvordan man forholder sig til at skille tvillinger ad ved adoption.


Ovenstående eksempler er fra bogen: Twins in the world – The legends they inspire and the lives they lead af Alessandra Piontelli.

Du kan læse en anmeldelse af bogen her.


Jeg vidste faktisk slet ikke, at der fandtes en "Deklaration for rettigheder og behov hos flerlinger" som ICOMBO har taget initiativ til sammen med Det Internationale Selskab for Tvillingstudier (IST) (1995). At der overhovedet er behov for en sådan siger lidt om, at tvillinger har og er udsatte i forskellige dele af verden.

Jeg havde faktisk lige planlagt at skrive et indlæg om at være i forsvarsposition ifht. fordomme om enæggede tvillinger - efter at have læst om tvillinger der slås ihjel, fordi man pga. overtro mener, de ødelægger høsten kan det godt være jeg lige parkerer den lidt. Jeg har læst etnografi på Aarhus Universitet, så det overrasker mig på ingen måde. Det gør mig tværtimod lidt nysgerrig efter at lære mere. Nu har jeg da et par steder at starte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...