mandag den 6. december 2010

De tre S'er

Mens jeg går hjemme på barsel, har jeg god tid til at tænke over alt muligt, jeg nok normalt ikke ville skænke en tanke. Jeg må nok indrømme, at min tankevirksomhed primært drejer sig om mine børn og knap så meget om, hvad der foregår ude i verden. Faktisk bekymrer jeg mig en hel del mere om babymad og bletilbud end om blokpolitik og renteudviklingen på vores boliglån. Hvis jeg ikke stod midt i det, ville jeg tænke come on, kom lige ind i kampen. Men altså, jeg har ikke kontrol over det. Jeg interesserer mig bare mere for det der har med mine unger at gøre lige nu.

Nå, men altså jeg tænker jo nogle tanker. Har du små børn, kan du måske nikke genkende til følgende. De seneste syv måneder har verden drejet sig utroligt meget om de tre S'er herhjemme: Spise, skide, sove. Og jeg er langt om længe kommet frem til den banebrydende konklusion (og tillad mig lige at lave en grov generalisering) at en småbørnfamilie altså fungerer bedst, hvis der er stabilitet i disse tre S'er hos børnene. Hvis bare den ene af de tre er i ubalance, så hænger minimum én af forældrene ikke sammen (og qua ovenstående manglende evne til at koncentrere sig om andet end sine børn, så er det altså mig der nogle gange hænger sammen med elastikker og tyggegummi). Det er ikke rocket science, I know, og jeg har ingen idé om, hvordan man skruer på det ene, så man får mere af noget andet, der kan skabe denne balance permanent. Alligevel fortjener det et par ord med på vejen.

Som jeg ser det, er der ikke noget, der kan volde hovedbrud og bekymringer og tappe forældre for overskud som: små børn der ikke spiser, små børn der ikke skider i længere tid/skider meget ofte eller all time dræberen små børn, der ikke sover.

Nu er jeg selv mor til babyerne, der ikke skider. Efter de første par uger, hvor de pænt fyldte deres bleer mere eller mindre non-stop, som man vel forventer de gør, holdt de op fra den ene dag til den anden. Så gik der pludselig op til to uger uden andet end tissebleer. Skal lige siges, at det faktisk ikke var særlig sjovt. Jeg heppede nærmest ukontrolleret, når der endelig var gevinst og betragtede nærmest lort op af nakken, som det pureste guld. Mit barn har skedet! Og så håbede jeg inderligt at den anden også ville følge trop og søle sig til.

Så kom der en periode, hvor de sked nærmest non-stop. Også om natten. Så stoppede hepperiet ret brat. Og jeg tog mig selv i at bande ret højlydt, når jeg skiftede ble nummer x i nattens mulm og mørke, mens ungerne heppede på mig og virkede meget friske.

Efter de er begyndt på grød har det igen været så som så med fyldte bleer, og så begyndte jeg at bekymre mig igen. Stor var glæden da jeg tog Clara op i morges og blev mødt af den umiskendelige lugt af bæ, og som bonus mærkede, at hun var våd helt op af ryggen. KÆMPE ble. Har ikke set så meget lort i lang tid, så jeg nærmest jublede! Gad vide hvor mange familier, der bliver vækket til lyden af en mor, der nærmest synger om deres barns bedrifter i form af lort? Den var længe ventet. Mit (ene) barn kan skide - også selvom det får risgrød og kartoffelmos. Woop woop!

Nå, men det der med at spise kan mine unger rimelig godt. De synes ikke ligeså godt om klumper i maden, som sundhedsplejersken synes, de bør. Faktisk synes Rosa, det er så væmmeligt, at hun gerne demonstrerer sin uvilje ved at kaste op, hvis hun får en nanoklump i munden. Så selvom SP siger, at blenderen skal være gemt af vejen senest juleaften, så er jeg da lidt spændt. Den er jo nærmest fastmonteret på min højre hånd i tiden.

Skidesituationen er ikke helt under kontrol, men der er da en form for hul igennem.

Så kommer vi til det med søvn. I nat har de for første gang i meget lang tid sovet igennem. De kom i seng kl. 19.30 og jeg ammede dem omkring kl. 23 og kan så ikke huske, at jeg har været vågen før kl. 06.30, hvor Miriam kaldte fra sit værelse og spurgte, om hun måtte få en vingummi. Jeg er et helt nyt menneske i dag. Havde faktisk overskud til ikke at råbe af min familie og lave en omelet efter ønske til ældstebarnet. Jeg er i gang med at vaske tøj, har lavet dej til noget fladbrød til aftensmaden, brunkagedejen er i gang og så skrubbede jeg lige brusekabinen for alt det klamsi der sætter sig i bunden. Nu vel, der er ingen der siger, at vasketøjet kommer op at hænge, at fladbrødet bliver bagt eller brunkagedejen samlet, men jeg er i virkelig godt humør og som cocktailbærret på toppen, så ville jeg faktisk bare smile af det, hvis Clara og Rosa besluttede sig for at vågne nu efter 1½ times lur. Hvorfor er det lige at babyer og småbørn ikke forstår, at hvis de bare sov om natten i stedet for at feste, så ville de have meget sødere og sjovere forældre om dagen?

Mit overskud er i hvert fald nærmest proportional med mængde af sammenhængede søvn.
1-2 timer af gangen + suttefiskeri + talløse natteamninger = Zombiemor, har de mest basale moregenskaber, udført med stenansigt og hyppige suk. Leger helst ikke.
3-4 timer af gangen + jævnlig suttefiskeri + enkelt natamning = Sødemor, har udvidede moregenskaber, som at lege med sine børn inkl. ægte smil. Bliver ikke sur, hvis der kommer modellervoks på sofaen, men har en krop, der ikke kan overskue hjernens ordrer.
5-7 - suttefiskeri -natamning = Supermor, indeholder alle egenskaberne fra sødemor, tager desuden imod få ordrer fra hjernen, og overvejer næsten at skifte ud af nattøjet og tage mascara på

Selv blogindlæg bliver længere efter en helt nats søvn. Jeg ved jo desværre godt, at mit overskue ikke varer ved for evigt, for balancen mellem de tre S’er er hårfin. Men hvor er det dog befriende at føle sig udhvilet og ovenpå for en gangs skyld.

3 kommentarer:

  1. Jeg kan fortælle at du ikke er den eneste mor der går op i baby-bæ. Da Svesken var yngre, var hun heller ikke super god til at lave nr. 2. Af samme årsag ratede jeg alle hende bonus bleer mellem 1-10 og skrev det ind i et excelark, så jeg kunne lave grafer og statestik på det brune guld.

    SvarSlet
  2. Haha - I love it. Gad vide hvad du havde tænkt om dig selv, hvis du havde vidst det før du blev mor :) Jeg gad virkelig godt se en pivottabel over træge maver.

    SvarSlet
  3. ... er det nu jeg skal indrømme, at jeg potentielt kunne finde at gøre noget tilsvarende for mig selv?

    SvarSlet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...