søndag den 2. januar 2011

Det der med aftensmad...

Jeg ville ønske, at vi kunne få det med en madplan til at fungere herhjemme. For mig er det et dagligt irritationsmoment at finde på, hvad vi skal have at spise til aftensmad. Vi mangler også altid et eller andet, og bliver jeg dagligt sluppet løs i et supermarked, så ender der altid en masse unødige ting (læs: ting med sukker) i kurven.

Eftersom jeg går hjemme på barsel er det på en eller anden måde blevet naturligt, at det er mig der suverænt bestemmer, hvad vi skal have at spise. Problemet er bare, at jeg jeg nærmest får stressknopper over denne planlægning, fordi jeg udover at yde yngelpleje også skal forholde mig til hvad vi kan få at spise, som er børnevenligt uden vi altid ender i pasta og kødsauce eller lasagne. Nu hvor Clara og Rosa også er begyndt at spise grød og mos, så skal de også lige tænkes ind i ligningen, for er der ikke også noget med at de skal lære at spise kød? Og mos lavet af andet end kartofler og gulerødder? Men hvordan undgår man lige at brænde inde med et halvt kilo jordskokker, hvis man ikke har en plan med, hvad de ellers kan bruges til udover mos? Jeg ved ikke med jer andre, men jeg besidder ikke lige kulinarisk nok viden til at lade dem indgå naturligt i vores aftensmad, medmindre jeg har gjort mig nogle overvejelser på forhånd. Det er vildt ærgerligt, for mange gange ender vi faktisk med at smide en del råvarer ud, fordi vi ikke ved (eller har overskud til) at stille noget op med dem, når klokken er blevet fem minutter i hentetid og køleskabet gabende uinspirerende.

En klassisk mobilsamtale mellem min mand og jeg omkring kl. 16 er:
Rikke: Hvad synes du vi skal have at spise til aftensmad?
K: Det ved jeg ikke. Hvad synes du?
Rikke: Det ved jeg ikke. Hvorfor er det altid mig der skal finde på det?
K: Skal vi have hjemmelavede burgere så?
Rikke: Neeeeeeej (krydret med et overdrevent suk), det gider jeg ikke. 
K: Jamen hvad så?
Rikke: Det ved jeg ikke, noget med pasta måske, det kan Miriam godt li'.
K: Hvad med pasta og noget kødsauce så?
Rikke: OK. Tager du kød med hjem?

Vores aftensmad er dræbende forudsigelig. Det er de samme 10-15 retter der går igen hver uge. Pizza, lasagne, pasta med kødsauce, tortillas og risotto er gengangere herhjemme. Fisk sniger sig indimellem ind, hvis jeg har været forbi fiskehandleren om torsdagen nede ved det lokale supermarked, men det bliver oftest til en gang fiskefrikadeller af den færdige fars. Miriam kan overleve på en ært og spiser faktisk sjældent mere end et par mundfulde af aftensmaden. I børnehaven får de serveret hjemmelavet mad hver dag, og tilsyneladende synes hun godt om denne, for pædagogerne siger ofte at hun ofte spiser både to og tre portioner. Det er aldrig sket herhjemme. Jo, hvis vi serverer pandekager med forskelligt fyld honning.

Clara og Rosa spiser mest grød og lidt mos. Clara er helt klart den mest madglade af alle vores børn. Hun spiser stort set hvad hun bliver budt og er begyndt at eksperimentere med klumper. Rosa får stadig hønserøv, når der kommer noget nyt i nærheden af hendes læber, og klumper, det er kun noget hun godtager, hvis det præsenteres med en god portion frugtmos ovenpå. I aftes stod den på kartoffel- og gulerodsmos med kylling lavet med sådan en smart kartoffelpresser fra Ikea, nu hvor blenderen er pakket af vejen. Rosa fik den sidste halvdel af sin med frugtmos ovenpå. Det virker som en lidt mærkelig kombi, men deres tilgang til mad er jo ikke så konservativ som vores endnu.

Men for at vende tilbage til de der madplaner. Jeg skal snart starte på arbejde, og så skal der altså være lidt mere styr på aftensmaden herhjemme, for at vi ikke ender med en åben konto hos Just-Eat. Mit nytårsfortsæt er at forsøge mig med madplaner. I dag dumpede der en mail ind fra aarstiderne.com, som hver uge sender mig deres forslag til en madplan. Det ser meget lækkert ud, men måske knap så børnevenligt. Og prøv lige at se tirsdagens menu. Lyder det som noget du ville byde din familie?

Var det noget med en omgang skidstegt laks?


4 kommentarer:

 1. Godt nytår, Rikke! Hvor er det godt, at du fik besøg af Rikke-før-børn - det er altså bare skønt indimellem, at være sit gamle jeg, omend små doser af Ditte-før-børn som regel er nok til at minde mig om, at jeg ikke rigtig har lyst til at befinde mig på det stadie permanent ;)

  Et hurtigt fif til aftensmaden: Kartoffelmosen til vi, der er ovre grødstadiet, bliver altså meget bedre med rodfrugter - broccoli kan også gå. Og mos er jo fint til bl.a. millionbøf (som mine børn ELSKER), brændende kærlighed, kalkungullash og meget andet.

  SvarSlet
 2. Hej! Jeg har lige fundet dig, men det skal da ikke stoppe mig i at kommenterer.
  Indkøb af dagligvarer over nettet er the shit! Så er det meget lettere at lave madplan, mens man kan se hvad der er på tilbud og såen. Vi handler ind til cirka 1 uge af gangen, og er sjældent ude i supermarkederne. Det betyder at vi aldrig har noget hovsa-slik stående (det kan også godt være en skidt ting, faktisk)
  Det der Årstiderne madplan lyder godt.
  ps: man kan næsten altid lave en salat. Også med jordskokker;)

  SvarSlet
 3. Hej Ditte og Husmoder :)

  Tusind tak for jeres kommentarer og gode forslag til både madplan og indkøb. Jeg har faktisk planer om at teste netshopping af dagligvarer her på bloggen for at se om det virker for os. Jeg er næsten 100% overbevist at det gør det, for hvem vil ikke gerne undgå køen i den lokale Superbrugs om eftermiddage, hvis man kan have sine varer leveret til sin hoveddør senest kl. 7 om morgenen, som irmatorvet.dk gør?

  SvarSlet
 4. Det er SÅ lækkert! Vi bruger nemlig.com. Det er en udelukkeden Københavnsk virksomhed, såee...Før brugte vi superbest, men de havde ikke frostvarer og det var irriterende.

  SvarSlet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...