mandag den 28. februar 2011

Klumme i Århus Stifttidende d. 18.2.2011

Om få uger starter jeg på mit arbejde igen. Jeg kan ikke helt få det til at passe med tiden der er gået. I kalenderen står der godt nok februar 2011 så det må være rigtig nok. Problemet er bare, at jeg har det, som om nogen har trykket på en fastforward-knap og sendt mig et år ud i fremtiden og kun trykket på pause et par gange undervejs.

I maj 2010 blev jeg mor til enæggede tvillingepiger, Clara og Rosa, født ved kejsersnit til tiden og med kampvægte på henholdsvis 3330g og 3450g. Det var ikke ligefrem det lykkescenarie, der udspillede sig, da vi knap ni måneder tidligere fandt ud af at vi ventede enæggede tvillinger. Ved en rutinescanning i uge 16. mente lægerne, er der var tegn på, at noget var galt med den moderkage som pigerne delte, hvilket betød at vi måtte på Skejby til ugentlige scanninger resten af graviditeten for at følge med i deres trivsel.

På trods af meget dystre udsigter i begyndelsen endte det hele med et par sunde, raske piger og efter tre dage på Skejby pakkede vi familiens nyeste medlemmer i autostole og bragte dem med hjem til deres storesøster Miriam, der dengang var to et halvt år. Hun kiggede lidt på dem og kastede sig så over den overflod af gaver, der var til den nybagte storesøster.

Vores piger er enæggede og min store frygt har hele tiden været, om jeg ville kunne kende forskel. Heldigvis har jeg kun én gang været i tvivl og det var dagen efter mit kejsersnit, hvor jeg humpede mig selv og deres vugge ned for at få noget morgenmad og mødte en nybagt tvillingefar. Jeg præsenterede stolt mine to vidundere, men på vej tilbage til mit værelse blev jeg jeg i tvivl om Rosa nu var Rosa eller Clara. Jeg tror, jeg brugte en time på at nærstudere dem og kom frem til at Clara bl.a. både havde mere hår og et rundere hoved end sin søster, så efter dengang har jeg ikke været i tvivl. Det eneste jeg ikke har kunnet kende forskel på, var deres gråd. I de første mange måneder var jeg i tvivl, og gættede forkert halvdelen af tiden. Nu hvor de er ni måneder kender vi hinanden og deres stemmer og tempramenter er allerede ret forskellige. Rosa er en aktiv lille klovn, altid med et glimt i øjet og i gang med at udforske. Clara er mere stillesiddende, men er kvik og efterligner alt og alle på lyde og mimik.

Og ja, det har været et stort arbejde at få to på én gang når man har en på knap tre år i forvejen. Og ja, jeg har bandet og svovlet og ønsket dem til månen, men det gjorde jeg også, da jeg kun havde en baby. Men det har ikke været et hårdt arbejde. At skifte to bleer af gangen eller give dem mad er ikke det der vælter læsset. Kun sygdom og langvarig gråd har gjort det hele lidt op af bakke. Mest fordi man hurtigt føler sig så afmægtig over ikke at kunne omfavne dem begge på samme tid. Men det er også en fantastisk gave at opleve samspillet mellem to små børn og se, hvordan de bruger hinanden til både trøst og leg.

Selvom det sidste år er forsvundet som en kold øl på en varm sommerdag, glæder jeg mig faktisk til at komme ud blandt andre voksne, hvis dagligdag ikke handler om babyer, bletilbud og babymos. Men efter et års fravær er jeg faktisk lidt nervøs ved tanken om, om jeg har forvandlet mig til et af de mennesker (læs: mødre), der kun kommer over hvilepuls, hvis talen falder deres børn.

Min fornemmelse siger mig også at tiden på ingen måde kommer til at gå langsommere af, at jeg ikke længere er ansvarlig for yngelplejen herhjemme. Min mand har syv ugers barsel, så han sørger, for at få pigerne kørt ind i institution. På denne måde sikrer han også, at jeg ikke laver 14 opkald i timen til institutionen for at sikre, at mine piger ikke er kravlet ud i køkkenet og har væltet en gryde skoldhed suppe ned over sig (faktisk kravler de slet ikke endnu, så risikoen må nok siges at være ikke-eksisterende). Hvordan det hele skal gå op i en højere enhed, når vi begge skal arbejde fuldtid og aflevere tre børn i institution halv otte er mig en gåde.

Hvor er den slowmotion-knap, som man kan bruge til at sætte livet lidt ned i tempo?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...