lørdag den 12. februar 2011

Har de et særligt bånd, fordi de er enæggede tvillinger?

Noget jeg ofte bliver spurgt om er, om Clara og Rosa har et særligt bånd fordi de er enæggede tvillinger?

Enæggede tvillinger er resultatet af at ét æg befrugtes af en sædcelle og deler sig i to, så der bliver to fostre (i modsætning til tveæggede, hvor to æg befrugtes af to sædceller). Enæggede tvillinger har identisk arvemasse (DNA) og er derfor altid af samme køn. Man ved ikke hvorfor et æg deler sig i to og bliver til to børn. Det er blot en af naturens luner. 

Når jeg ser på Clara og Rosa, så kan jeg se at de har fået øjnene op for hinanden. Dagligt ser jeg små interaktioner, som tydeligt viser at de har en rigtig god fornemmelse for hinanden og at de er trygge i hinandens selskab.

De første seks måneder delte de samme seng og det virkede lidt som om de tænkte din krop er min krop - og omvendt. De lå gerne med næserne helt sammen eller suttede lidt på en øreflip eller en finger, hvis den kom i nærheden en sulten lille mund. Alligevel har de ikke været uadskillelige. De har ikke været kede af at komme i hver sin seng, eller sove i hver sin barnevogn, når de af og til har været nødvendigt. Rosa har heller ikke så meget imod at være alene i stuen på legetæppet, mens jeg skiftet Clara på badeværelset lidt derfra. Noget andet er det med Clara. Hun har bestemt ikke lyst til at være alene - men det er ikke så meget Rosa, som det er mig hun gerne vil have i sit synsfelt.

Når de sidder med deres bjerg af legetøj foran sig, så er det altid det samme de vil have. Dvs. de vil have det den anden sidder med. Rosa er den mest mobile af de to, så hun kan jo nemt snuppe legetøjet fra Clara, som straks bliver dødforurettet og råber op. Kun sjældent bliver Rosa sur, hvis Clara tager noget fra hende. På det seneste er de nogle gange begyndt at imitere hinanden. En hel eftermiddag lavede de pruttelyde med munden, så spyt og savl stod om dem i kaskader, og de var ved at flække som meget små træsko af grin. 

Inden de kommer i seng, plejer de at blive ammet i vores seng. Bagefter får de en sut og bliver liggende lidt hos mig på ammepuden. Det er en hyggelig måde at sige godnat til dem på - også for dem, kan jeg se, for de har en hel fast leg, som de leger, mens de ligger der. 

Rosa forsøger at snuppe Claras sut, og Clara, der normalt føler sig forurettet blot Rosa drister sig til at kigge på det hun har, lader hende gøre det. Mens Rosa ligger og fægter med sutten griner de begge højt og længe, og så begynder Clara jagten på sutten, som ender med at hun får den igen, hvorefter de starter forfra. De er så søde at se og høre på at jeg slet ikke kan få nok. Det er så tydeligt, at de hygger sig, med deres selvopfundne leg.

Om de har et særligt bånd, fordi de har 100% gener, eller fordi de bare altid har været sammen er svært at vide, men hvor føler jeg mig bare heldig, at jeg har fået to på én gang, når jeg har kan opleve dem sammen på den måde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...