onsdag den 16. marts 2011

Nye lugte i bageriet


Er det bare mig, eller lugter ens børn ikke bare anderledes, når de kommer hjem fra at have tilbragt en hel dag i institution?

Da jeg var gravid med Miriam læste jeg en artikel, der handlende om en undersøgelse om at nybagte mødre stort set altid kunne genkende deres barn på duften blandt mange andre spædbørn. Jeg var skrækslagen for at det skulle blive nødvendigt at dufte mig frem til hende, for jeg var virkelig i tvivl om mine evner som sporhund. Det blev heldigvis aldrig nødvendigt at dufte mig frem til hende, så ingen afslørede at jeg var håbløst underkvalificeret i begyndelsen af min mor-karriere.

Jeg har ikke tænkt over det længe med Miriam, men efter Clara og Rosa er begyndt i vuggestue, så synes jeg at forandringen i deres duft er meget markant, når de lige er kommet hjem. I det første halve år efter de var født var jeg meget ofte i tvivl om, hvem det var, der græd. Og mens jeg ikke havde nogen problemer med at kende forskel på deres udseende, så syntes jeg, de lød nærmest identisk. Det var jeg meget flov over, for hvilken mor kan ikke høre forskel på sine børn? Men deres duft har jeg aldrig spekuleret over.

Jeg har ingen idé om, hvilke dufte der er forbundet med vores hus (sikkert noget med den umiskendelige lugt af fyldte bleer), sikkert fordi den er så normalt for mig. Men når de dufter ”fremmed”, registrerer jeg det åbenbart og får lyst til at fjerne duften.

Da jeg var barn, fik jeg at vide, at jeg ikke måtte røre ved fugleunger, for så ville deres mor ikke kendes ved dem. Nu er det jo ikke sådan at jeg vil stritte mine unger ud af reden fordi de har en anderledes duft efter en dag i vuggestue, men bare det at jeg registrerer forandringen og på en eller anden måde ”irriteres” af den må vel betyde, at jeg også er en dyremor? Ikke at det kommer bag på mig, jeg tror at betegnelserne hønemor og løvemor passer bedre og bedre på mig.

4 kommentarer:

 1. Du har helt ret. Jeg synes også min datter dufter anderledes når jeg henter hende efter en dag i vuggestue. Det er skørt, man skulle vel tro, at man har sin egen duft, uanset hvor man opholder sig.

  SvarSlet
 2. Godt at jeg ikke er den eneste. De kommer heldigvis ret hurtigt til at dufte "almindeligt" igen synes jeg - også uden man behøver skrubbe dem med brun sæbe og hænge Wunderbaum om halsen på dem.

  SvarSlet
 3. For mig er der slet ingen tvivl om at du har ret og hvad mere er, de lugter forskelligt alt efter hvilken institution eller skole de er i. De lugter iøvrigt også nogle gange anderledes når de kommer hjem fra kammarater eller fra et besøg hos familien. Egentligt synes jeg ikke det er så mærkeligt for selv om mennesker har deres egen lugt så har huse det også og den lugt sætter sig jo i tøjet.

  Fin ide med en barselsblog, mon ikke du herigennem kan komme i kontakt med mange?

  SvarSlet
 4. Ja, det er nok ikke raketvidenskab at også børn kommer til at lugte af de omgivelser de er i. Clara og Rosa er først lige startet i vuggestue, så det er først nu, hvor de er over ti måneder at jeg har oplevet at de har lugtet anderledes end normalt, og det satte sig åbenbart i min næse, som den dyremor jeg tilsyneladende er :)

  Jo, en barselsblog er helt sikkert en god idé, som flere bare skal springe ud i. Ved ikke helt i hvilken retning den skal bevæge sig nu, hvor jeg er startet på arbejde igen, men jeg har en fornemmelse af at det stadig kommer til at handle pænt meget om mine unger og forsøget på at få familielivet til at gå op i en højere enhed med tre små børn og 2x fuldtidarbejde :)

  SvarSlet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...