fredag den 22. april 2011

Den uendelige forkølelse - Klumme i Århus Stifttidende d. 15.4.2011

Det starter torsdag aften under aftensmaden. Den umiskendelige lyd af en begyndende snottet næse. Før puttetid er der allerede begyndt at løbe en lille bæk under Rosas næse. Jeg ved godt, hvor det bærer hen. Hvis vi er heldige, er det kun hende og Clara, der bliver ramt, hvis vi er uheldige, tager vi alle fem turen på skift i løbet af de næste par uger.

Natten er forholdsvis rolig. Jeg føler mig udhvilet om morgenen og er forhåbningsfuld – måske er det bare en let snue? Da jeg tager Rosa op fra sengen, når jeg næsten at lulle mig selv ind i den behagelige forestilling, før jeg ser at bækken, er blevet til en flod af klart snot, der strømmer ud af den lille næse.

Indtil nu er det kun Rosa, men jeg ved at der som regel går som regel to-tre dage, så starter cirkusset forfra. Jeg er holdt op med at prøve at forhindre dem i at tage hinandens sutter, for det er Davids kamp mod Goliat. Tværtimod ”glemmer” jeg ofte hvis, der er hvis. Hvem ved, måske kunne vi være ”heldige” at Clara blev forkølet på samme tidspunkt som Rosa.

Det sker dog ikke, og som dagen går begynder Rosa at hoste og bjæffe som en sælunge. Natten er lang, men lørdag er der sol fra morgenstunden og trods søvnmanglen opfører jeg mig som en økologisk ko, der skal på sommergræs. Rosas næse løber stadig, men varmegraderne og fri adgang til sand i sandkassen gør hende dog godt. Men bedst som floden ud af Rosas næse svinder ind og bliver til en lille piblende bæk igen, hviner Miriam af fryd over at Clara kan lave bobler med næsen!

Det er ikke fordi, det kommer bag på mig, for Clara og Rosa startede livet med løbende næser. Jeg var nemlig selv på flod-af-snot-stadiet, da pigerne kom til verden på Skejby Sygehus for snart et år siden. Tre dage senere tog vi hjem med to nyfødte og snotforkølede spædbørn. Pyha.

Når jeg tænker over det, synes jeg faktisk de har været snottede non-stop siden da. Egentlig er det utroligt, at de ikke har slidsår under næserne af alt det snotpapir, de er blevet tørret med. Jeg har hørt noget med, at småbørn bliver udsat for mere end 2000 forskellige vira i løbet af deres tre første leveår. Men behøver Clara og Rosa at blive ramt af dem alle sammen? Det begynder i hvert fald at føles som den uendelige forkølelse.

Heldigvis ved jeg også, at der er en udløbsdato på konstante forkølelser. Miriam er snart tre et halvt og i løbet af hele den lange, kolde vinter har hun været syg i to dage. Hun har tilsyneladende kun et skuldertræk tilovers for forkølelser og det der er værre. Mere end to års konstant påvirkning af diverse vira i institution har sikkert hærdet hendes lille krop. Forhåbentlig følger Clara og Rosa i hendes fodspor og i skrivende stund er forkølelsen da også på retur hos dem begge. Sikken et held. Tror snart også den lokale brugs er ved at løbe tør for Kleenex og forældrene for overskud.


Tre gode børnecd’er (voksne også kan holde ud at høre).
1. Sludder og vrøvl gamle jas af bl.a. Alberte og Thomas Winding. Køb den, køb den!
2. Jeg fandt en sang på vejen af Kaya Brüel. Gamle Halfdan Rasmussen rim på nye melodier
3. Tumlebiller og dansemus af Karen Marie Bille. Søde sange og sjove lege i en. Et godt supplement til alle klassikerne i cd-reolen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...