fredag den 23. september 2011

Go’daw, det er Sukkerpolitiet. Klumme i Århus Stifttidende


Hjemme hos os, er det efterhånden ved at være et fast fredagsritual, at Miriam får lov til at blande en pose med fredagsslik. Jeg kigger mig altid lidt nervøst over skulderen, når jeg står i butikken med hende, som om jeg forventer, at der om et øjeblik er en, der banker mig let på skulderen og siger: Go’daw, det er Sukkerpolitiet. Vil du venligst ligge slikskeen ned og følge med?

For jeg ved jo godt, at sukker ikke er godt, og jeg føler mig på den ene side lidt, som en dårlig mor, når jeg tillader hende at fylde sig med sukker og e-numre. På den anden side bliver jeg helt høj af at se, hvor omhyggelig hun er med at udvælge lige præcis de stykker slik, som hun gerne vil have.

Da jeg var barn, var der strenge restriktioner på slik og søde sager. Hver fredag fik jeg lov til at blande for et par kroner slik og jeg kan huske, at jeg sad i køkkenet og delte det med vores hund. I sommerferierne hos min mormor var der ikke de samme begrænsninger. Der var Guldkorn til morgenmad og pandekager til aftensmad. Det var én uges ekstravagance om året og jeg spiste, til jeg brækkede mig.

Senere overbeviste min mor mig af et par omgange om, at det ville være en god idé, hvis vi væddede 1000 kr. om jeg kunne lade være med at spise slik i et år. Det siger vist både noget om min mors snuhed, at hun fik mig overbevist. Og om min stædighed at jeg med ren samvittighed indkasserede de 1000 kr.

Desværre har mine forældres strenge sukkerpolitik nok nærmere haft en modsat effekt på mig. I hvert fald flår jeg nærmest slikskabet op, når pigerne er puttet. Og jeg er nem at lokke med til at give en kiks, et stykke chokolade eller tyggegummi. Efter min mor er blevet mormor, er det også, som om hun lykkeligt at har glemt, hvor principfast hun engang var. I hvert fald ligger der altid små slikposer i håndtasken og fryseren er fuld af is.

Selvom jeg heller ikke synes, at børn skal have alt for mange søde sager, så var Clara og Rosa ikke et år, før de havde smagt deres første stykke kage og drukket masser af saftevand. Det er en helt anden situation end med Miriam. I min mødregruppe var vi overbeviste om, at sukker var roden til alt ondt. I dag, hvor de fleste af os har flere børn, griner vi lidt af, hvordan en, var ved at bryde alle bånd til sin søster, fordi denne havde givet hendes søn et hjørne af en chokoladekage, da han var omkring et år. Dengang kunne vi godt se det utilgivelige i handlingen.

Clara og Rosa ved endnu ikke rigtig hvad slik er, og de savler af fryd over en skål med frosne ærter. Det er en stakket frist, for de kopierer rask væk alt hvad deres storesøster gør. Jeg forudser, at jeg snart har tre piger, der står med hver sin ske og blander slikposer fredag eftermiddag. Jeg håber, at jeg til den tid, har accepteret, at jeg ikke er en dårlig mor, fordi jeg lader dem få et jævnligt sukkerkick.

Top 3 over alternative til slik (prøliåhør, hvor frelst jeg lyder nu):

1. Smoothies, laves nemt med en banan, 1 dl yoghurt, 1 dl mælk og smages til med honning
2. ”Poppede hirsekugler”, købes i helsekostforretninger
3. Frosne vindruer, ærter, blåbår m.m. Et sikkert hit hos os.

4 kommentarer:

 1. Uden slik et helt år! Damn girl. Det er ikke naturligt. Jeg har en sukkertop af en datter, men jeg ved jo, hvor hun har det fra, så man må jo prøve at finde en balance... synes faktisk det er gået lidt for vidt, når sekretæren henne ved øjenlægen med bævende stemmes spørger, om det nu er i orden, at datteren får en mini-slikkepind. Ja for dælan. Hvor tit er det lige man kommer der forbi? Det er ikke det, der vælter sukkerbudgettet. Har du forresten læst: http://julialahme.dk/2011/09/12/om-sukker/

  Apropos, var nede at hente nøglen til fitness igår, så nu må min irriterende nabo gerne komme på banen :-)

  SvarSlet
 2. Hvis slikpolitiet vil lave et stort "bust" skal de komme til Sydhavnen mellem kl. 15 og 16 om fredagen. Der står vi alle med vores afkom nede hos den lokale slikpusher efter netop at have forladt institutionen.

  Jeg var også streng med 1'eren og slik. Han fik lagkage på sin et års fødselsdag og var halvandet inden han fik øjene op for søde sager. Siden da har jeg været knap så streng og han får også slik og søde sager på alm. hverdage. Alt med måde og forhåbentlig får ha et afslappet forhold til slik på den måde. I wish :-)

  Satset på at jeg kan holde 2'eren til hans et års fødselsdag...

  SvarSlet
 3. @Katja: Nej, jeg har ikke set det indlæg før nu. Lidt skørt at en havde skrevet til hende at hun burde prøve med gulerødder i stedet. Grunden til at jeg skrev om dette var egentlig fordi, jeg havde læst dette indlæg: http://www.mama.dk/Boern/Slank/2011-13-weekenden-er-en-sukkerbumbe.aspx, og jeg følte mig både ramt og provokeret.

  @Vevika: Slikpusher - fantastisk ord. Dem har vi masser af (afhængige som jeg ved altid, hvor man kan få det næste rush henne).

  SvarSlet
 4. I øvrigt Katja- det skulle du aldrig have sagt, nu er du selv ude om det. Tror måske du skal forvente larmende tavshed de fleste af dine aftener... Du må gerne komme og lokke mig væk fra det slikskab jeg vogter over i stedet.

  SvarSlet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...