fredag den 24. februar 2012

Mor, hvordan bliver babyer lavet? og andre vigtige spørgsmål for en 4-årig

"Mor, hvordan bliver babyer egentlig lavet?", er Miriam begyndt at spørge med jævne mellemrum. Det kommer gerne på nogle helt pudsige tidspunkter, som når vi står og betaler for varer i Brugsen eller når hun hun er på toilettet. Mens hun nok ikke er den første, der har tænkt store tanker under et toiletbesøg, så er Brugsen nok lidt mindre oplagt.

Jeg bliver altid lidt forvirret, nervøst kropssprog, akut sved på overlæben og får sikkert vildt flakkende øjne. For hvor meget kan sådan en 4-årig egentlig forstå, og hvor meget skal man pakke ind?

Indtil nu har jeg sagt ting ala: babyer vokser inde i morens mave. Det tager laaaang tid før de er store nok til at komme ud... Så kigger hun på mig med hovedet på skrå og spørger: "Jamen mor, hvordan kommer babyerne derind?" (I hendes verden er der af naturlige årsager ofte to babyer) .

Argh! Bum bum bum... 

Synes på en eller anden måde ikke hun (eller jeg) er gammel nok til at få svesken på disken, så jeg har sagt noget ala: Det er når moren og faren elsker hinanden meget højt, så kan de nogle gange lave en baby sammen. Ja, det er verdens lammeste forklaring, I know, er bare ikke klar til en 4-årigs krydsforhør omkring mekanikken ved forplantning. De har nogle gange en forkærlighed for særlige detaljer, og det er jeg bare ikke pædagogisk nok til at forklare. 

Jeg kan se på hende, at hun ved der mangler noget i den førnævnte forklaring. Hun siger ikke mere, undrer sig bare indvendigt, men er nok bare så vant til, at der er meget hun endnu ikke forstår, så det er muligt at min mangelfulde forklaring er korrekt. Lidt ligesom når jeg stikker hende en nødløgn fortæller hende, at resten af hendes slikpose, der lå i skabet, var blevet for gammelt og derfor var røget i skraldespanden.

Kasper har én gang været udsat for at skulle redegøre for, hvordan hun var blevet født. Hun vil ofte gerne se, kejsersnitarret hvor Clara og Rosa er kommet ud. Og hun går naturligvis også ud fra at det er samme exit-point hun havde, da hun landede i verden med sine 4310g og 56 cm for fire år siden (hva' ba'!).

Hun var forståeligt nok lidt rystet, da Kasper havde sagt til hende, at hun var kommet ud et helt andet sted. Hun reagerede derfor, som så mange andre ville gøre, når noge bare er lidt for mærkeligt og spurgte mig med gråd og vantro i stemmen næste aften at "Far siger, at jeg er kommet ud af din tissekone mor! Det passer i hvert fald ikke vel!?" Pis. Kasper din røv, hvorfor skulle den sendes videre til mig? 

Kan ikke huske hvad jeg svarede. Mumlede sikkert bare et eller andet uhørligt og stak hende en pose slik og en is, mens jeg selv lige tyllede et stort glas vin.

Hun er med garanti ikke holdt op med at spørge om hendes herkomst og selvom jeg virkelig gerne vil være en ærlig mor, så synes jeg det er svært at breake den med bierne og blomsterne, når man er årevis fra at skulle forholde sig til den slags.

Et udpluk af andre af livets store spørgsmål er i øjeblikket:
- hvordan laver man et køleskab mor? (Hvorfor helvede har vi ikke Discovery, så jeg af og til kan se nogle af de der hvordan-bliver-det-til optagelser?)
- hvordan bliver mælk til mor? (Nogen fra landet eller alternativt fra Thiese,  Naturmælk eller Arla der læser med?)
- hvorfor bliver man død mor? (Her er vi ovre i det mere småfilosofiske afdeling, og det har jeg det på en måde bedre ved at forklare end menneskers reproduktion, som jo ellers på mange måder er væsentligt mere håndgribelig)
- hvorfor bliver den der streg (kejsersnitarret) ikke væk mor? (Ja, det vil jeg egentlig også gerne vide. Sammen med: hvorfor er det så skævt?)
- hvornår skal jeg stikkes mor (på mandag. Kl. 13.30 skat. 4 års undersøgelse + vaccination, tre måneder forsinket).


Jer med erfaring. Spill the beans, så jeg måske kan undgå at gøre det mere kompliceret end nødvendigt- eller bliver udsat for spørgsmål, jeg ikke er voksen nok til at svare på. Eller endnu bedere, som vil være huspædagog og fortælle hende the basics, så jeg slipper for det - ever igen? Jeg kan betale i naturalier i form af håndvask af 5 stykker valgfrie stykker uldtøj (jeg ville slå til, hvis det var mig). 

10 kommentarer:

 1. Det der er jeg bare overhovedet ikke klar til. Og bliver det aldrig. Har det svært nok med at blive afbrudt på toilettet med et "laver du lort mor? må jeg se?!" Såøh... når du finder ud af, hvordan det skal gøres/ties ihjel/hvilken bog der skal læses højt fra - så siger du lige til, iggå

  SvarSlet
 2. Oh yes, toiletbesøg med entourage, det er jeg også leveringsdygtig i. Grænserne for privatlivets fred rykker sig hurtigt, når man har børn, der kan bevæge sig rundt. Mht. forklaringerne, kan vi så ikke bare aftale, at jeg forklarer dine børn det, så kan du forklare det til (og svare på endeløse spørgsmål bagefter) til mine?

  SvarSlet
 3. Ha ha. Vi er så meget på samme sted. Da lillebror lå og hyggede sig i vommen, var det store spørgsmål, hvordan kommer han egentlig ud? - Og jeg måtte en tur på bib, se evt. http://vevikaogjesper.blogspot.com/2011/02/mor-hvordan-kommer-lillebror-ud.html. Og så så han forresten den der fødsel i ambulancen fra "Hjælp vi skal føde" på DR1 forleden. Jeg havde set klippet, vidste at det var pænt og sobert og han sad tilfældigt foran tv'et, da det blev vist i Go'aften eller hvad det nu hedder på DR1. Han var meget interesseret og blev hverken skræmt eller noget...

  Lige nu er det store spørgsmål som; Hvad laver vindmøllerne? Strøm, den er let. Hvad bruger man strøm til? Fortælle, forklare, men så komme slut spørgsmålet, hvorfor lyser vindmøllen ikke mor? Ahvaba?? Ja, nu når den laver strøm, hvorfor lyser den så ikke? Ja, hvorfor egentlig ikke. Og så er der kloakken brug og formål. Ligner jeg en håndværker?!

  Børn er sjove. Men stil venligst spørgsmålene i børneren, jeg er blank på svar nogle (læs mange) gange.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha - fint indlæg med lillebrors exit :) Jeg tror jeg skal på YouTube ligesom Ditte nedenunder anbefaler næste gang jeg skal forklare et eller andet, jeg ikke aner en dyt om (det er sikkert i morgen så). Og ja, børn er mega-sjove, vi griner stadig dagligt at de ting Miriam siger. Her til aften insisterede hun på at en bøffel hedder en "Gnøffel".

   Slet
 4. Ja, bumbum... hvordan svarer man lige på det spørgsmål. Da jeg var gravid med Christian lånte jeg nogle bøger på biblioteket om babyer og graviditet. Og da der i en af dem, var en beskrivelse af undfangelse, som "et helt specielt knus" tror jeg Rasmus og jeg begge tænkte, at der ikke var nogen vej udenom, at tage bladet fra munden.

  Mht. de andre spørgsmål, så kan jeg meget varmt anbefale bøger, internettet (du vil blive overrasket over, hvor mange klip på youtube, der findes af, hvordan ting laves) og evt. en ingeniørmand (men det skal du nok lige vende med Kasper ;)). Og så er der altså ingen skam i, at sige "det ved jeg sørme ikke. Det må vi finde ud af når vi kommer hjem"

  SvarSlet
  Svar
  1. We love the internet! Og så skal jeg snart have fat i den bog som GravidGrahvad anbefaler nedenunder. Omend ikke for andet, så fordi den ser så sød ud. Og det der med at sige: "det ved jeg ikke, det må mor lige undersøge#, det er vist mit mantra i tiden...

   Slet
 5. Jeg har indtil flere børnebøger om forplantning, blomsterne og bien og hvad det nu ellers hedder alt sammen. De fleste af dem har jeg faktisk anskaffet inden vi fik børn bare fordi jeg syntes de var sjove (ELSKER biblioteksudsalg).

  Min yndlings - og den jeg vil bruge, når Trolden begynder at stille de samme slags spørgsmål - er "Mor har lagt et æg" af Babette Cole. I grove træk sker der det, at forældrene synes, at nu er det på tide at børnene får noget at vide om, hvor babyerne kommer fra. Så de kommer med alle mulige forklaringer a la baby trykkes ud af en tube, en drage kommer med dem, de bages i ovne o. lign. Men børnene griner bare højt af dem, fordi de åbenbart ikke ved noget som helst, og så begynder de i stedet at tegne og fortælle for de voksne, hvordan det rigtigt foregår.
  Det er bare en helt fantastisk idé, synes jeg, at lade børnene forklare det for forældrene, for så bliver det nemlig i et sprog og på en måde som de små læsere kan forholde sig til. Og ja, der er også et helt opslag, hvor børnene i bogen har tegnet at forældrene boller (ja, det står der altså i bogen), men det er stadig set fra børnenes vinkel og tegnet med børnenes streg, så det fremstår bare fint og uskyldigt i stedet for at blive overgrebs-agtigt ved at lære børn om noget, som de slet ikke kan forstå.

  Så ja, tjek den ud. Måske er den for meget for Miriam endnu, men måske vil det også være lige den bog, der passer til jer. I øvrigt tænker jeg, at du skal være glad for, at hun spørger dig. Jeg ved godt, at hun trods alt kun er fire år, men jeg tænker, at det vel gælder om at få svaret på de der spørgsmål, mens ens unger stadig gider høre på een, så de ikke skal lære det hele gennem deres kammerater i børnehaven eller ved egen fantasi. For en dag vil de jo holde op med at spørge, hvis de ikke synes, at de får tilstrækkeligt med svar, eller hvis de tænker, at mor bliver flov, hvis jeg siger noget om det her.

  Held og lykke!
  :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, jeg er allerede helt forelsket i den bog - og i alle de andre hun har lavet, uden at have læst dem. "Manual for børnejere"! "En bog om, hvad forældre bør vide, inden de anskaffer et barn. Om at genkende søde og uartige børn på spisevaner, affald og andre kropsfunktioner". Hvorfor udleverer jordemoderen ikke den ved første besøg?

   Tak for alle dine tips - især det med at spørge børnene først om, hvad de mener, der sker. Så kan man måske tilpasse sit svar ud fra det :)

   Slet
 6. Jojo, absolut, vi forklarer det til hinandens unger! Det er en fremragende ide... udover at det betyder, at jeg skal starte, fordi dine er ældst. Fuck.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan filme det, så kan du få feedback bagefter :) Du kan i øvrigt bare fylde en masse slik og kage på min, mens du fortæller, så hører hun alligevel kun af med et halvt øre, mens der stadig er krummer på tallerkenen.

   Slet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...