torsdag den 15. marts 2012

Kære Bloghjerne - et spørgsmål om morgenmad

Det er torsdag aften og vi har kun to børn hjemme. Miriam er sendt på mini-ferie hos sin kære mormor og morfar, og seneste melding var, at hun var gået kold i deres seng efter at have indtaget en halv drikkeyoghurt og en is.

Herhjemme er Clara og Rosa også gået omkuld efter at have spist jeg-ved-ikke-hvor-mange cherrytomater og et langt bad i deres kæmpe plastikbadekar (undskyld Verden, du mangler sikkert vand nu...).
Fun in the water!

De har begge været småsyge de sidste par dage, og jeg har mærket en snert af den panik, vi oplevede i efteråret 2011, hvor de var konstant syge (oh yes - husket I Sygdomsdepechen?) og vi skulle skrue på alle knapper og hugge hjørner af for at få delene til at passe sammen med pasning og arbejde. Vi har ikke nogen bedsteforældre uden arbejde tæt på, så det er lidt af en gordisk knude af og til.

Alligevel. Kun to børn de næste par dage. Det er den rene walk-in-the-park.

I morgen har jeg fri og de virker heldigvis friske igen. Ikke at de sådan for alvor har været syge. De hoster og har haft lidt højere temperatur end normalt, men ikke noget, der har ændret på, at de bare helst vil ud og gå lange ture og "håppaaaa" (udtalt som en østeuropæisk cirkusdirektør) på trampolinen fra det øjeblik, de slår øjnene op.

I stedet for at hoppe på trampolin burde de spise noget morgenmad. Rosa har fundet ud af, hvor vi "gemmer" isene og kan ikke forstå, hvorfor vi ikke hiver dem frem til alle måltider. Engang var havregrød med banan fantastisk, men i øjeblikket er der ikke rigtig noget, der vækker jubel om morgenen. Vi har prøvet med både almindelig yoghurt med honning og yoghurt med frugt. Men de gider bare ikke spise det. Jeg er sikker på, at smed vi en pakke Coco Pops eller Guldkorn på bordet, så ville de spise til de sprækkede. Men vi bor jo i en del af den jyske pendant til 2100 Spelt, og desuden er jeg hjernevasket hjemmefra til at havregryn med et miligram sukker på er den bedste næringskilde. Kasper spiser morgenmad på arbejde og Miriam vil helst have en krumme brød til morgenmad. Jeg kan egentlig godt lide havregrød, men jeg gider ikke lave det til mig selv.

Kære Bloghjerne - og især jer med 2-3 årige i huset. What to do? Er der nogen, hvis børn heller ikke gider havregrød længere, som har et forslag til hvad vi kan vi give dem til morgenmad, som måske rammer deres lyst til at spise et eller andet?

Det er ikke fordi de kommer til at lide af underernæring anytime soon, men som alle forældre ved, så er der næsten ingen større tilfredsstillelse end at se sine børn spise. Helst op, så får vi ro i sjælen.


19 kommentarer:

 1. Been there! Øglen gad lige pludselig heller ikke havregryn længere, og alle andre alternativer var ligesom heller ikke et hit. En overgang fik hun så bare et stykke knækbrød og småspiste lidt morgenmad ovre i vuggestuen, men jeg så jo helst, at hun fik lidt mere i maven hjemmefra.
  Vi prøvede derfor med lidt frugtyoghurt med havregryn på, og det gled ned. Cornflakes blandet med havregryn og lidt yoghurt er også ok. Og når vi sidder sammen og spiser morgenmad - og helst det samme - så glider det meste faktisk ned. Jeg er ikke så god til at spise noget om morgenen, men for selskabets skyld hiver jeg altid en skål frem med lidt havregryn i. Og hælder lidt rosiner på Øglens. Det hjælper.

  Så ingen vilde råd herfra, udover måske at prøve at spise nogenlunde det samme, så Double Trouble kan se, at det er det, "man" spiser til morgenmad...

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg er faktisk også ret dårlig til at spise med om morgenen, selvom jeg egentlig er sulten. Sidder som regel med en kop Nespresso og glipper søvnigt med øjnene og prøver at ignorere alle de fedtede fingre, der er overalt. Hvis jeg selv sidder med en skål eller et stykke brød, er det sikkert som amen i kirken at de forsøger at kaste sig over det, og nægter at røre deres egen mad... Suk.

   Slet
 2. Vi er præcis i samme båd herhjemme med Johannes. Det er dog blevet bedre efter han har fået selskab af sin lillebror ved morgenbordet. Men der er stadig morgener, hvor han ikke får specielt meget, men et par æblebåde, en banan og et par riskiks - og det har jeg lært at leve med. Lige for tiden er dog havregrød med æblemos (den der øko en fra Irma, som lillebror også får på sin grød) et hit. Ellers får han mere eller mindre det samme som Øglen.

  Jeg er dog ikke i tvivl om, at hvis jeg serverede Frosties (morens yndlings, fy I know) hver morgen, havde vi ingen problemer med morgenmåltidet. Men frosties er nu bandlyst, for en periode.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mmm - lyder faktisk som noget jeg også godt kunne spise. Havregrød med æblemos. men jeg er vist den eneste. Miriam ligner en der er ved at kaste op, når hun får havregrød og C&R sidder bare og fedter rundt med fingrene i skålen. Men igen, de dør nok ikke af sult lige nu...

   Slet
 3. Hvad med øllebrød? Mine piger har godt nok kun et par ugers erfaring i morgenmad. Men de har nægtet at spise andet end øllebrød til morgenmad. Hvis du ikke siger det til nogen, vil jeg gerne indrømme at de får pulverversionen. Jeg bor også i 2100 spelt så det er tæt på noget omsorgssvigt jeg er ude i. Men det er nemt og de guffer det i sig

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det fedt at dine piger, har fået smag for mad. Mine kigger bare mistroisk på først øllebrøden og så på mig. De har desværre luret at det er forklædt rugbrød. Suk. Og respekt til at du "tør" bruge pulver i 2100 Spelt - jeg lover ikke at sige det til nogen. Tøhø.

   Slet
 4. Altså det er sjældent, at jeg ville spise mine egne børns morgenmad... for det er nemlig ikke særlig tit, hvad jeg ville kalde i 'morgenmadskategorien'. Men så længe det giver ok næring, er jeg ligeglad. Asta vil næsten have noget nyt hver dag, og jeg prøver at give hende lov til det,for det er åbenbart sådan hun er skruet sammen om morgenen, hvor appetiten ikke (og aldrig har) vist sig på kommando. I morges var det rugbrød med banan på - en anden dag kunne det være små kyllingepølser med remo (yikes tænker mor - men fint med proteiner).

  SvarSlet
  Svar
  1. Arh Katja - indrøm det nu. Hvis jeg banker på en tidlig morgen, er du så sikker på at jeg ikke ville finde dig med en kyllingepølle med remo i hånden? Mine børn ville slikke sig om munden ved tanken om den morgenmad. Jeg hader remo, men de lapper det i sig - bogstaveligt talt. Har lyst til at spule dem rent, efter den obligatoriske torsdagsfiskedelle :-S

   Slet
 5. rune og emil spiser INTET til morgenmad længere i hverdagene og de plejede også at elske stort set alt hvad jeg fandt på. Jeg har henskrevet det til, at de har fundet ud af at børnehavens madmutter byder på hjemmebagte boller kl. 9 og gider ikke presse dem... de får tilbudt havregrød eller havregryn...
  Kh Kristine

  SvarSlet
  Svar
  1. Kloge drenge. Jeg ville klart også foretrække hjemmebagte boller fremfor havregryn i alle afskygninger :)

   Slet
 6. Her er det også det, vi andre spiser, som glider ned. Som regel cornflakes med mælk eller en bolle med ost og marmelade. I perioder er det også yoghurt eller havregryn/grød, som hitter, og i andre perioder gider Trolden ikke spise noget som helst. Heldigvis bliver der serveret morgenmad i børnehaven indtil kl. 7.30, så der får hun nogle gange noget, hvis hun ikke har spist hjemmefra - og nogle gange også selvom hun har spist hjemmefra.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror kodeordet er "spise sammen". C&R er slet ikke kræsne, det er bare morgenmaden de er lidt - ehm - selektive omkring. Men hvis vi allesammen spiste sammen hver morgen ville det måske være anderledes. Vi gør det i weekenden, men måske skulle vi prøve det i hverdagene også.

   Slet
 7. Det var dog helt utrolig dejligt, at ingen af jer skrev, at jeres børn KUN vil have havregrød og nægter at spise andet. Omvendt kunne det nu have været dejligt, hvis I skrev, at Nutella-madder var heeeeelt i orden morgenmad, så vidste jeg i hvert fald, hvad de ville gide at spise i et par dage. I disse dage hedder det yoghurt med honning og så lidt Kelloggs Special K. I know, ikke så sundt, og de gider faktisk ikke rigtig spise dem. MEN det gør deres moar, så det er helt i orden at de ikke vil.
  Vi kan ikke nå at aflevere dem inden morgenmad i vuggestuen (hvordan gør i andre det- det der med at komme ud af døren før 7.30? Det er mig en gåde), men der er rugbrød og grønsagsstænger kl. 9, frokost kl. 11 efterfulgt af middagslur og eftermiddagssnack derned omkring kl. 14, derhjemme omkring kl. 16.30 og aftensmad kl. 18... hmm... det er nok usandsynligt at de dør af sult.

  SvarSlet
 8. Hvad med Havrefras/Minifras? Simon elskede det, da han var på pigernes alder :) Ellers var havregrød med kanelsukker og æbletern et stort hit, da morgenerne stadig skulle gå ret hurtigt. Nu om dage er der relativt hyppigt amerikanske pandekager med blåbær, nybagte boller eller french toast (Oh yes, vi fryder os over at være rigtig, rigtig langt væk fra 2100 spelt) på morgenbordet. Alternativt er der et udvalg af cereals, mælk og yoghurt på morgenmad, så drengene selv kan vælge.

  SvarSlet
 9. Hos os er det også Havrefras der hitter, når havregrøden ikke virker. Den er er både nøglehuls- og fuldkornsmærket, så jeg bilder mig ind, at Asbjørn kan spise det med mors velsignelse :-)

  SvarSlet
 10. @ANSDH: Ditte, jeg synes du spiller med ufine kort. Pandekager - really?
  @Marie: Jeg har faktisk også forsøgt med Havrefras og det virker i kort tid af gangen. Her til morgen fik de yoghurt med frisk frugt og honning og det var et stort hit. I morgen gider de sikkert ikke værdige samme "menu" et blik. Rosa står også troligt og tripper foran fryseren i evigt håb om at de dumme forældre måske forbarmer sig og serverer is til morgenmad.

  SvarSlet
 11. Hos os har vi et bredt udvalg af cornflakes, havre/minifras, yoghurt (naturel - gal der er meget sukker i de frugtyoghurt, jeg selv spiste som barn), müsli og havregryn. Jeg har det i bøtter og sætter frem, så kan man selv vælge, hvad man har lyst til den pågældende morgen ;-) Har fungeret siden den mindste var 2 år :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder simpelthen også vildt hyggeligt med et bredt udvalg af morgenmad - og især fraværet af ting med for meget sukker. Men får de slet ikke noget på, der søder ovenpå yoghurten?

   Slet
  2. De putter tit cornflakes eller müsli ovenpå... eller noget frisk frugt hvis jeg har fået skåret noget (sker oftest kun i weekenden)

   Slet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...