fredag den 11. maj 2012

"Clarosisk" - et (tvillinge)sprog kun få forstår

Vi var til ørelægen i går med Clara og Rosa for at få fulgt op på de dræn de fik lagt i for en måned siden og de polypper de fik fjernet. Alt så heldigvis fint ud. Ingen dræn der var faldet ud eller stoppede.

Da de lige havde fået lagt drænene var flere der sagde, at det ville være som at få to helt nye børn. Det synes jeg ikke det har været, men som en anden skrev på FB, så er det måske også lidt meget at forlange af et lille dræn.

Men der er ingen tvivl om, at det har hjulpet, især på deres nattesøvn. Vi kunne næsten stille vores ur efter, at når vi gik i seng begyndte de at rumstere. Det vi fik at vide ved ørelægen var, at det typisk var omkring det tidspunkt på aftenen, at de fik trykken for ørene. Da ørelægen fortalte om hvordan deres ører havde set ud, da de lagde drænene kunne han også fortælle om betændelse og tykt sejt slim, samt polypper ved dem begge. Så han synes på ingen måde, det var nogen dum beslutning at få det gjort. Pyh - det er nu altid rart, når sundhedspersonale ikke åbentlyst synes man er jordens største fjols.

Vi synes det har hjulpet en del på Rosa, som både sover bedre og er kan fortælle lange, og meget indviklede historier om alt muligt - på et sprog ingen andre end hun, og nogle gange Clara forstår.

Faktisk er et af de spørgsmål, vi virkelig ofte får, når folk finde ud af, at vi har enæggede tvillinger er, om de er forskellige af sind og om de har deres helt eget sprog?

Til det første spørgsmål kan vi hurtigt svare Ja! De er meget forskellige. Der er selvfølgelig ligheder og de er på ingen måde som nat og dag. Indtil videre supplerer de hinanden meget godt. Det er ikke sådan at den ene tromler den anden og er mest udfarende, mens den anden sidder generet i et hjørne. Tværtimod er der til tider lidt fribryderstemning herhjemme, hvor de ikke kan dy sig for at sætte sig oven på den anden, hvis de får muligheden for det.

Til spørgsmålet omkring om de har et fælles sprog, så er vi lidt mere uklare i mælet. For der er ingen tvivl om at de kommunikerer på en måde, som vi ikke helt er med på. Jeg kalder det for Clarosisk (Clara + Rosa = Clarosisk - er det ikke smart? Tøhø), og det kommer som regel til udtryk, når de konspirerer og finder på ting, de ikke må. Fx at den ene højlydt "forklarer" den anden et eller anden mens den anden nikker og siger små "hmpf"-lyde som for at indikere at hun har helt styr på, hvad der bliver forklaret.

De er i det hele taget ret søde med deres enorme ordforråd af ord, som ingen andre end dem selv forstår. Jeg håber på en eller anden måde også, at de forstår hinanden særlig godt i denne tid til de knækker sprogkoden, hvor vi andre skal anstrenge os for at forstå, hvad de gerne vil. Men hvis jeg skal vælge om jeg tror, det hænger sammen med at de er tvillinger og er blevet til af det samme æg (det synes jeg stadigvæk er det mest syrede af det hele...) eller om det ville have været det samme, hvis de var vokset op med et andet jævnaldrene barn, så hælder jeg nok mest på det sidste.

Uanset hvad er jeg spændt på at se, om Clarorisk udvikler sig som et særligt sprog mellem dem, eller om det går i sig selv i takt med at de kan formulere sig, så andre forstår dem også.

Er der nogen af jer med tvillinger - eller børn, der er meget tætte i alder, hvor de har et hemmeligt sprog?


Liiige lidt længere Rosa, så har vi kontrollen over
ALLE fjernbetjeningerne i huset!4 kommentarer:

 1. Kære Rikke
  Det er præcis derfor det er så sjovt at læse din blog. Du får sat ord på mange af de ting vi også oplever. Rune og Emil har længe haft et "internt sprog", selvom de også taler mere og mere med os andre. Det er mest ting eller udtryk som de tydeligvis begge synes er mega sjove og som vi andre ikke helt forstår. Jeg synes især jeg hører dem snakke sammen når de bliver puttet om aftenen. De gentager også det den anden siger. Tit er det ord som repræsenterer noget de elsker. Fx Lagkage, som startede med at hedde Ka'lav, men som de nu har fået vendt rigtigt:). Det har iøvrigt gjort det rigtig svært at få dem til at sove om aftenen, fordi de snakker og snakker og holder hinanden vågne... Vi overvejer lidt om vi skal skille dem ad ved at flytte den ene seng ind i vores soveværelse (vi mangler desværre et børneværelse), men på den anden side er jeg heller ikke i tvivl om, at de er afhængige af hinanden og får en tryghed ved at sove sammen. Tremmerne er kommet af sengene nu og det giver ekstra udfordringer. Mine drenge er også meget forskellige af sind og temperament - heldigvis, men alligevel har ørnehaven måttet sætte dem på hver sin stue fordi de var så tunet ind på hinanden at de ødelagde det lidt for hinanden.... Sover dine piger i samme rum stadig og har de knækket koden med tremmesengen?
  Kh Kristine

  SvarSlet
  Svar
  1. Ka'lav, hvor sødt :) Jeg kan sagtens genkende det du siger, med at de ligger og sludrer, når de er kommet i seng - og efterhånden også, når de vågner (alt for) tidligt om morgenen. Om aftenen er det hurtigt overstået og de falder i søvn ret hurtigt, men om morgenen er der liv og glade dage, og sutter bliver tyret ud i rummet, dyner og puder ryger på gulvet og de står og flår i tremmerne som et andet par indsatte, mens de hviner af fryd, synger og danser. Vi mangler også et ekstra børneværelse, så vi håber bare, at det ikke udvikler sig i negativ retning. Det med tremmerne har de ikke knækket endnu - thank god. Kan lige forestille mig, hvordan det bliver, når der er to, der skal følges i seng 100+ gange på en aften. Jeg føler med jer ;-) Kh Rikke

   Slet
 2. Hej Rikke, jeg har forsøgt at sende en mail til dig på rikke@voresbarsel.dk, men den kommer tilbage til mig. Har du en anden adresse, som jeg kan sende til? Vil du ikke vende tilbage på sabina.gandrup@gmail.com. Mange hilsner Sabina.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sabina. Mail er sendt :) Tak fordi du gjorde mig opmærksom på at min mail ikke længere virker. Mange hilsner Rikke

   Slet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...