onsdag den 9. maj 2012

Frugthaven, et godt spil til de 3-8 årige

Jeg havde et indlæg på bedding, som skulle handle om de gode gaver, som Clara og Rosa fik til deres 2-års fødselsdag. Og måske er det fordi jeg allerede havde gjort mig nogle overvejelser om, at jeg ville dele det med jer, så I måske kunne få nogle gode ideer til, hvad man kan give til børn i den alder. Personligt var jeg rimelig lost, for jeg synes ikke, de leger med ret meget af deres legetøj herhjemme. Og da vi ikke har så meget plads synes jeg det var fjollet at ønske sig en masse gejl, som alligevel kun bliver brugt et par gange inden det lander i en rodekasse.

Men så var det lige, at Miriam og jeg kom til at spille et spil i dag, som jeg helt havde glemt, vi havde.

Spillet hedder Frugthaven, og er udviklet af HABA, som jeg synes laver det mest fantastiske legetøj. Ud over spil til helt små børn, har de også en stor serie af lækkert legemad, laver de også en serie med superlækre kuglebaner, som jeg er aldeles forgabt i (herhjemme er det desværre kun Kasper og jeg der er gamle nok til at synes, det er sjovt lege med det endnu, resten går udelukkende ind for at demontere (læs: smadre) eller smage (læs: forsøge at æde glaskuglerne) *suk*).

Nå tilbage til spillet.

Frugthaven i rejseversion i praktisk lille metalboks.
Hvad går spillet ud på
I ultrakorte træk gælder det om at høste al frugten i frugthaven, inden den sorte ravn får fat på det. Ud over at det er nemt at forstå reglerne for selv små børn, så er det en rar måde at lære dem at at spille på, fordi man spiller sammen mod spillet. Enten vinder man sammen eller også vinder ravnen.

Det er simpelt, men også vildt hyggeligt at have en fælles mission om at undgå at ravnen vinder.

Hvem kan spille det
Jeg købte spillet til Miriam i kalendergave forrige år, hvor hun lige var blevet 3 år. Men selvom der står, at spillet er for de 3-8 årige, synes jeg hun var en postgang for lille til at forstå konceptet. Vi fik det desværre pakket væk og har først fundet det nu, hvor hun nærmer sig 4,5. Hun kunne sagtens have haft glæde af det før.
Pis, den skide ravn er ved at vinde stort igen...

Hvis du hører til dem, der synes at børn ligeså godt kan lære at tabe med det samme, synes du nok, at det er lidt for pædagogisk, men for sådan en som jeg med mit mushy-mushy morhjerte, så er det en perfekt mulighed for at hygge sig med sit barn uden der kommer skrig og skrål over hvis tuuuuur det er og hvem der har flest point.

Hvor kan du få spillet henne
Spillet fås fås i en stor brætspilsversion og i en lommeversion, som er lige til at tage med på tur.

Vi har den lille version, som du kan købe til den dejligt overkommelige pris af 79 kr. hos fx monito.dk. Den store version har jeg fundet samme sted til 299 kr., men så får man også et stort bræt, store brikker, "rigtige" frugter i stedet for små brikker og en lille fin kurv, til at putte sin frugt op i. Jeg kunne faktisk godt finde på at skrive det store på Miriams ønskeseddel, når hun bliver fem til november, fordi det er så hyggeligt et spil. Og med to spillere ekstra i kulissen skal det nok blive brugt.

***
Her til sidst, vil jeg lige tilføje, at jeg faktisk ikke særlig spillegal. Det eneste spil jeg har opsøgt er Scrabble, som i øvrigt også er det eneste brætspil, jeg ikke stinker til. Alt der lugter lidt at strategi går jeg i en stor bue udenom. Men jeg må indrømme, at jeg bløder langsomt op ved tanken om at børn jo elsker at spille, og med tre piger i huset, må jeg nok hellere begynde at forberede mig på utrættelige børn, der skændes om hvem der vandt eller kaster sig i arrigskab på gulvet over at have tabt, mens vinderen hoverer højlydt insisterer på at spille igen og igen.

Godt jeg kan "øve" mig lidt i det små til at starte med.

Hvis du kender andre gode spil til helt små børn modtages de, hvis ikke med kyshånd, så med interesseret mine.

3 kommentarer:

 1. "Zoo Panic" er et alletiders spil! Derudover kan man også få "UNO" i en version til de mindre børn, hvor der er færre kort og hvor de rigtige "bølle"-kort er pillet ud. Et andet spil, som drengene kan få virkelig lang tid til at gå med er "Rush Hour Jr." fra ThinkFun. Det er i virkeligheden mere et puslespil, men det er super til rejser osv.

  SvarSlet
 2. Åh ja. "Zoo Panic" har vi også. Miriam fik det i julegave, og vi har spillet det en del gange. Clara og Rosa synes det er toppen af poppen at kaste rundt med alle brikkerne, hvilket storesøsteren ikke altid ser på med milde øjne. Tak for tip om "Rush Hour Jr.". Det lyder helt klart som et spil for os. M er master of puslespil og memory og vil sikkert nyde at lammetæve sine forældre i det.

  SvarSlet
 3. Med Trolden på 3 år spillet vi en del af de der vendespils-agtige spil fra Lille Storm. Grafikken er virkelig grim, synes jeg, men konceptet er enkelt og let at forstå, og en ret god basistræning i din tur/min tur.

  Ellers er vi ret vilde med de enkle, sjove koncepter i cowboykort:
  http://www.gamesweb.dk/view.php?template=search&page_id=0&search_string=Cowboykort

  og Hold:
  http://www.gamesweb.dk/familiespil/spil_med_kort/?product_id=16249

  Cowboykort er Trolden endnu lidt for lille til, men jeg vil tro, at det vil være et hit for Miriam, især hvis hun også er til memory-agtige spil.

  SvarSlet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...