torsdag den 21. juni 2012

Dromedar Dynamit Dippedut

Jeg læste for nylig en artikel på Information, som handlede om, hvordan vi forældre ofte vælger børnebøger til vores børn ud fra nostalgiske årsager. På bestsellerlisten over børnebøger er stadig mange af de gamle kendinge som Halfdan Rasmussens ABC (what's not to love) og Astrid Lindgrens samlede værker (yes!),

Jeg er totalt nostalgisk og glæder mig helt vildt til at i første omgang Miriam er stor nok til at kunne få læst Brødrene Løvehjerte og Ronja Røverdatter højt - og senere Harry Potter, som vel er en slags moderne klassiker. Når hun lige nu insisterer på, at vi skal "læse" Befri Babyflunk inden hun skal sove, er hun lykkeligt uvidende, om alle de fantastiske læseoplevelser, hun har til gode.

Selvom vi har mange af børnebogsklassikerne herhjemme, så sniger der sig også mere ukendte bøger ind. Hun har længe været meget optaget af rim og remser og næst efter Halfdans ABC, som vi nok læste forfra og bagfra hver eneste (I kid you not) aften i løbet vinteren, så er den detroniseret af en ny favorit.

Tungebrækkerbetet.

A' hva'? Tungebrækkerbetet?

Ja, det hedder den og det er en gennemgang af alfabetet fra A - Å med nogle helt utroligt tungegymnastiske øvelser og skønne og virkeligt grimme illustrationer af Anne Pedersen.
Vores rimeligt trashede, men højtelskede eksemplar fra biblioteket

Jeg synes, jeg er sådan en rimelig habil oplæser, selv når der er mange ord at falde over. Men selvom der er en rigtig god rytme i ordspillene, så kæmper jeg mange kampe. Jeg er altid snublet over "Bispens gips gebis" og "Stativ stakit kasket" (I skulle bare lige vide, hvor mange gange jeg var nødt til at stave de to rim for at få dem rigtige her). Derfor sætter jeg også lige tempoet ned til

[..] Gris og grip og bisp si'r GISP!
over bispens gipsgebis [...]

Til gengæld går det lidt nemmere med

[...] Dromedar Dynamit Dippedut
Dromedut
Dynedar
Dippemit [...]

I love it. Det er så godt. Og så er der hele tre sider med næsten underlødige tekster - men altså kun hvis du snubler i ordene.
Mudderrullenudelpukkelpuddelunge.
Stativ kaskit stafet go home!
 Jeg ved det har givet op. Kan hverken sige eller stave det. 
Desværre kan man ikke længere købe bogen, så du skal en tur på biblioteket for at få fat i den (du kan ikke få den på Tranbjerg Bibliotek, for den er permanent udlånt til os. Ahh - det er gazzz). Den er skrevet af Ulla Selfort og Tine Weppler og jeg ville virkelig ønske at den blev genudgivet, så den kunne komme med i vores reol - og bruges som gave (sammen med Sludder og Vrøvl Gamle Jas af Alberte.

Og nu må I undskylde mig, for jeg har faktisk en date med George R. R. Martins første bog i serien Song of Ice and Fire,  nemlig Game Of Thrones (er oversat til dansk i 2011). Og orker du ikke læse den, men har mulighed for at se serien, så gør det, gør det, gør det. Den er  i al beskedenhed intet mindre end den bedste filmatisering (serietisering?... hvad kalder man man overgangen fra bog til serie?) jeg nogensinde har set. Nikolaj Coster-Waldau er med. Det gør han sgu godt. Der er også en dværg. Han er også mega sej. Der er tykke og tynde, kloge og dumme, drager og (u)døde. Det er fedt. Læs og se.

Bogtårnet
Forventer at være færdig med halvdelen i 2020.
Købt på Amazon for peanuts.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...