tirsdag den 21. august 2012

Raw food på RåBar - min debut

Nu kommer det nok ikke som en kæmpe overraskelse for ret mange af jer, men jeg kommer faktisk ikke ud og spise så ofte. Dermed ikke sagt, at jeg ikke få dejlig mad. Man skal nemlig ikke tale ondt om pasta med variationer over kødsovs eller pitabrød, men OK, det er sjældent at der laver kulinariske mesterværker herhjemme.

Det er heller ikke, fordi vi spiser sådan helt vildt mange grønsager. (jf. #2 i huskereglerne om mad). Som regel er det noget med at vi forsøger at snige nogle grønsager ind i pastasovsen og så ellers skærer vi nogle agurker, gulerødder og rød peber ud i stænger og voila! grønt til maden.

Sådan skærer vi selvfølgelig grønsagerne HVER dag...
(bemærk lige de seje "hugtænder". Kudos til Kasper)
Nå, men faktisk så har jeg for ganske nyligt været ude og spise med en god veninde, som jeg kender fra dengang jeg var rimelig ung og sprød og gerne sprællede rundt på diverse musicalscener i stedet for at komme videre med mit studie.

Min veninde er vegetar og har altid været det, så hun var oplagt at lokke med på RåBar, som er en café i Aarhus, der serverer 100% økologisk raw food.

Raw food er mad, som er rå, vegetarisk (uden kød), vegansk (uden æg og mælkeprodukter) og ikke opvarmet til over 40-42 grader. Jeg var vegetar i flere år, da jeg var teenager og væsentlig mere idealistisk og stædig end jeg er nu. Men jeg har altid synes at vegansk var lige ekstremt nok for mig. Raw food er så at tage det skridtet videre, for her findes ganske enkelt ikke noget varm mad, da tilhængere mener, at de vigtige enzymer i maden forsvinder når de opvarmes til over 42 grader.

Baaaah humbug! Er der nok mange, der vil synes, og fint nok med det. Men jeg har været ret nysgerrig efter at prøve blandt andet dehydreret brød, som er rawfood'ernes pendant til brød. Da man ikke tilbereder ved hjælp af komfur eller ovn er der heller ikke noget traditionelt mel i et raw food køkken. I stedet for bruger man masser af frø, nødder og kerner, som man fx kan tilberede i en såkaldt dehydrator, som bruges flittigt i det rå køkken. Resultatet er fx "chips" (har du fx nogensinde hørt om grønkålschips hva' bah'?), "knækbrød" (som der ikke er ret meget knæk i) og tørrede frugter.

Jeg kan forestille mig, at det må være lidt trist at være inkarneret raw fooder i vintermånederne i Danmark uden et godt udvalg af frugt og grønsager eller muligheden for at varme sig ved en suppe eller i det mindste en kop urtete (kaffe! glem ikke kaffen!).

Nå, men tilbage til min debut med rå mad.

Jeg var meget positivt overrasket. Sjældent har jeg fået så "øjenvenligt" mad. Og for dem der elsker mad der knaser (altså ikke pga. sand i salaten), er det perfekt.

1. Smoothie med bl.a. rødbede, ingefær og banan, drysset med kokos
2. Tapas med forskellige raw food retter
3. Desserten "rå æblekage med cashewcreme med vanilje"
4. "Doggy bag" med resterne af nødderne og "brødet" = god stil
Jeg må dog indrømme, at raw food er alt for omstændigt (og mejeri- og kødløst) for mig, men jeg nød hver en mundfuld og fik i den grad pirret mine smagsløg. Bagefter var jeg propmæt, men på en anderledes måde, end hvis jeg havde inhaleret en burger fra en typisk cafémenu.

Der er selvfølgelig mange flere facetter af at leve af raw food end overstående og der er rig mulighed for at lære mere på nettet. Men det nemmeste er at prøve det et sted, hvor de har styr på det først. Så hvis du har muligheden for at besøge RåBar i Aarhus eller et tilsvarende sted, der dyrker raw food konceptet, så gør det som en afveksling til det normale cafébesøg.

PS. Råbar laver også små platter med børnevenlige lækkerier og en særlig børnesmoothie, som jeg er sikker på at mine unger ville lappe i sig.

PPS! De serverer altså også kaffe og alkohol, hvis man synes der går lige hørfrøolie nok i den. Måske primært tiltænkt de slukørede kødelskende mænd, der er blevet slæbt derhen af deres nysgerrige kærester.

1 kommentar:

  1. Raw food er generelt lige hipster nok for mig, men det smager glimrende, synes jeg. Har været på 42 raw en enkelt gang og tænker stadig på, hvor mange mandolinjern sådan et sted bruger om året på at lave deres 'squash-spaghetti' :)
    Jeg fik te (urtete, naturligvis) da jeg var derinde, og den var en hel del varmere end de 42 grader, skal jeg lige love for. Men det kan være, at der gælder andre regler for drikkevarer :)

    Arj, jeg synes raw food er fint nok - jeg bliver bare så træt, når det (og alt andet, i øvrigt) bliver ophøjet til det nyeste shizzle. Men jeg forstår mig nok bare ikke på mad-mode. Og er tilsyneladende så lidt hipster, som man kan blive :)

    SvarSlet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...