torsdag den 16. august 2012

Vigtige huskeregler i et hjem med børn: Mad

Som jeg var inde på for noget tid siden, gælder der nogle vigtige huskeregler, når det handler om at leve med børn. Sidst handlede det om Badeværelset. I dag får I fem huskeregler, der handler om indtagelsen af mad.

Regel #1: Server aftensmaden senest kl. 17.30
De fleste børn under tre år er lidt ligesom Gremlins. Hvis de får mad meget senere end kl. 18, så sker der nogle ret uheldige krydsreaktioner, som forvandler dem fra lækre, borgmesterbuttede Mogwais til destruktive og højst usamarbejdsvillige mini-monstre. At holde dem hen med rosiner, figenstænger og frugt virker lidt ligesom reparere en løben strømpebuks med lidt klar neglelak. Det holder for en stund, inden det brister.
I hjem med to voksne kan det anbefales at den ene går i gang med maden det øjeblik, man har sat foden indendøre, mens den anden afleder opmærksomheden på børnene. Tv, iPads og andet elektronik - alt gælder for at aflede opmærksomheden fra den spirende, og hastigt voksende sult.

Regel #2: Blend alle tilberedte grønsager

De fleste børn jeg kender er mistroiske overfor tilberedte, blandede grønsager. Det hjælper ikke at kalde broccolien for mini-træer eller blomkålen for skyer. Hvis det ligger i en sauce, blandet sammen er det pr. definition "farligt". Så derfor: Server grønsagerne hver for sig eller blend det til ukendelighed og kald det suppe, hvis du vil gøre dig forhåbninger om, at det glider ned.

Nu må I ikke alle skrive at jeres børn alle sammen elsker al sammenkogt, ublendet mad, så jeg er den eneste der sidder her med børn, der helst ikke vil spise mad, der har rørt hinanden.

Regel #3: Glem alt om ris
Medmindre I har en hund eller ved at måltidet skal indtages udenfor, så glem alt om at servere ris, før børnene er mindst tre år gamle. Medmindre, du bare ser det som en udfordring, der skal løses, at have klistrede riskorn overalt på gulv og stole bagefter. De kan hverken støvsuges, fejes eller tørres op uden kamp, og det er faktisk nemmest, hvis 1) de får lov til at tørre ind og så støvsuget op dagen efter eller 2) man orker at smide sand på gulvet omkring spisebordet, og så suge det hele op. Hverken 1) eller 2) passer rigtig til min tålmodighed. Og da vi ikke har hund, ja, så er det kun ved helt særlige lejligheder, at vi får ris.


Regel #4: Spis is hurtigt
Hvis du spiser is (eller andre søde sager) sammen med dine børn, så er dette en meget vigtig regel. Ligesom i de korte løbedistancer som 100m og 200m er det starten, der er den vigtigste. Det gælder nemlig om at lægge afstand til børnene hurtigst muligt. Især hvis du får en større is. For så snart de har gnavet tyggegumminæsen af deres Isbjørn og slugt den, kan du være sikker på, at de vender de blikket mod din vaffel.
Og uanset, hvor stor deres is var til at begynde med, har de nok kvast vaflen nu, eller tabt den et par gange i sandet, og så er din is, deres næste offer. Også selvom du måske alligevel kun valgte en Filur, den dag. Og alle der har set, hvordan børn spiser is, ved, at man ikke har lyst til at spise af en is efter de har haft fingrene i den.
(Denne regel gælder også for andre typer af sukkerholdige mad- og drikkevarer. Bare ned med det. Ingen mindful spisning her - medmindre du vil være sikker på at skulle dele med mindst ét barn)

Regel #5: Spis ikke slik, før du er 100% sikker på, at børnene sover
Alle kender den. Ungerne er lige puttet med godnathistorie, Elefantens Vuggevise og du har hentet 28 bamser til deres seng, kysset dem allesammen og vendt både dyne og hovedpude et par og tyve gange. Du lister ud af børneværelset og styrer målrettet mod slikskabet, hvor du kaster dig over resterne af ungernes indtørrede fredagsslik. Netop som du har fyldt kinderne med et forråd og har sat dig i sofaen råber en af ungerne: MOOOOAAAR! Jeg sveeeeeeder! Det er ikke muligt at sluge alle stykkerne først, så du spytter dem ud i et stykke køkkenrulle, der tilfældigvis ligger i sofaen, griber en slurk vand inden du bevæger dig ind mod det råbende barn. Hvad spiser du mor? spørger barnet inkvisatorisk, spiser du slik? Lad være med at sige ja, for så skal du bare svare på 1000 spørgsmål og sige nej tilsvarende gange til at barnet også må få noget. Deny, deny, deny er måske ikke pædagogisk korrekt, men det virker. Hvis de alligevel bliver ved med at spørge, så bare smid trumfen og sig, at de skal lade være med at spørge mere, fordi du er voksen og du bestemmer. 

Servicemeddelelse: Har du tvillinger er disse huskeregler særligt vigtige. Jeg har fået helt utroligt lidt is denne sommer, fordi jeg åbenbart er slow learner, når det kommer til #4.

12 kommentarer:

 1. He he... Vise ord. Mine unger er ulvesultne fra det øjeblik vi træder indenfor døren. Også selvom de bliver hentet lige efter deres eftermiddagsfrugt. Desværre ææælsker alle mine børn ris, så jeg har været mere end glad for vores nye overdækkede terrasse i denne sommer. Vi har en lille nabokat der har fundet ud af at vores terrasse er et rent tag-selvbord efter kl 18 når vi er færdige med at spise.... Når jeg når til oprydningen er det meste derfor væk... Vinterhalvåret må være risfrit herhjemme. Kh kristine

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha - er den så blevet en tyk lille sag af al den mad? Clara og Rosa er også altid sultne. Lige fra de slår øjnene op til de ligger i sengen og skal sove. Ikke noget at sige til at de er kæmpestore.

   Slet
 2. Af en eller anden grund så er mine børn, trods de er store (7 og 11 år), ikke vokset fra regel nr. 4. Utroligt men sandt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej nej nej, sådan noget må du ikke skrive. Skal jeg se frem til min. 9 år mere uden en is i fred... Suk.

   Slet
 3. PS. Og de spiser stadig ikke varme grøntsager eller 'bland sammen mad'

  SvarSlet
 4. Hvor er du sjov, er du fluen på væggen hjemme hos os? Ang. eftermiddagssult: Her kaster Ida og Matilde sig over resterne af storesøsterens madpakke, allerede når de sidder i cykeltraileren - PÅ LEGEPLADSEN i vuggeren... Selvom pædagogerne hver dag siger: de har spist godt..., so it is, mine piger kan altid lige klemme lidt mere mad ned! Forresten, rugfras er en god ting at give små sultne starutter :) serveres uden mælk i en lille bøtte (selvfølgelig en til hver, og mest til storesøster...)
  Må helt klart linke til dette indlæg fra min blog :)
  God fredag og god weekend :) kh. Sandra

  SvarSlet
  Svar
  1. Det første C og R gør, når de ser og i vuggestuen er at råbe "Moar! MADPAK'" og så drøner de ind til deres rum og fisker eftermiddagsmadpakken frem og laver buffet. De er heller ikke for fine til at gå på rov i de andre børn efterladte rester. Ved ikke helt hvad klamhedsfaktoren er på det, men den er ret høj.

   Skal da vist lige have fingrene i en pakke rugfras. Pillemad er god mad :)

   Slet
 5. Ps. har lige læst indlægget igen, og griner! Tak for en god blog :)

  SvarSlet
 6. Ah-hahaha. SO true! Det hele! Ang. regel #3, så kører vi totalt med lad risene tørre ind-finten. Og prøver at planlægge rismåltider dagen inden, vi får rengøring :-) Ang. #5, så har min niece stadig traumer efter engang for TO ÅR siden, hvor hun vågnede (hvis hun da overhovedet havde sovet), og hun så sine forældre plus HDD og jeg sidde med en hel Margrethe-skål (af de store) fyldt med svensk lösgodis. Så herhjemme sikrer vi os som regel mere end én gang, at Øglen sover trygt, før slikposerne bliver fundet frem!

  SvarSlet
  Svar
  1. En hel Margrethe-skål fuld af springslik (det hedder det hjemme hos os thx til en fælles bekendt, der mener, at det ligesom "springer op i munden" på en)! Jeg havde en kollega, som overhørte sin dreng på omkring fem sige til lillesøsteren på tre: "Ved du hvad mor og far de laver, når du er kommet i seng??? Hva' hva' hva'!?? De SPISER SLIK OG DRIKKER COLA!!!!"
   Sådan ville det aldrig blive herhjemme. Vi spiser stort set aldrig slik (ehem... hrmmmm.... mmmhmmmm).

   Slet
  2. Du er simpelthen et fantastisk menneske Rikke..... Du bringer ski smil på læben...

   Malte og Mikkel er ligesom C&R 2 år.... Og jeg kan nærmest nikke til samtlige ting du skriver om de kære børn.
   Det er nu rart når man får mad, at have hunde.... De fjerner på fantastisk vis levn og rester fra maden. Og de små kan da ikke forstå at de ikke også gør det i vuggeren hihi.. De står ligefrem og kalder på hundene efter indtagelse af mad i vuggestuen....
   Det er en udfordrende alder... :-) Men også meget meget sjov.

   Slet
  3. Orh hvad, tak for de søde ord. Måske kunne vuggestuerne overveje at få "besøgshunde" til efter spisetid. Jeg forudser flere fordele både at de slipper for oprydningen og at børnene vænner sig til at være omkring dyr.

   Du gør mig i øvrigt simpelthen så nysgerrig efter at se hvordan dine drønnerter ser ud. Hvis du har lyst, må du derfor gerne sende mig et billede på regsen@gmail.com ved lejlighed. De kommer selvfølgelig ikke videre end min mailboks :)

   Slet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...