mandag den 8. oktober 2012

Børn i sengen

Klumme i Århus Stiftstidendende


Det er sikkert som Sallings juleudstilling i oktober. Når klokken nærmer sig elleve om aftenen, og min mand og jeg er i gang med de svære overvejelser, om vi burde smøre madpakker til ungerne eller bare gå i seng, så lyder det søvndrukkent fra et af børneværelserne: ”Moar!”

Vi har tre piger. Miriam på fire og tvillingerne Clara og Rosa på to. Efter at have været en børnefamilie i snart fem år, har min mand og jeg for længst udviklet en ikke-italesat aftale om, hvornår det er hvis tur til at løbe ind og trøste/hente vand/fiske sutter op osv. Der er ikke tale om millimeterdemokrati, men det er tæt på.

Kalder pigerne om natten er den aftale lidt mindre tydelig. Forstået på den måde, at jeg aldrig har sluppet mit alarmberedskab fra den tid, hvor pigerne var helt små. Jeg vågner ved det mindste tegn på uro, hvorimod der skal lidt mere til at vække min mand. Dermed ikke sagt at jeg altid har nattetjansen, men pigernes gråd er væsentlig højere, før deres far får sig tumlet ud af sengen, gerne akkompagneret af en hvislen fra ”sure-trætte-kone”.

Miriam sov i min armhule, fra hun var nyfødt og til hun var et år. Hun blev altid puttet i sin egen seng, men hvis hun ville, var der fri adgang til vores seng. Og nej, det var ikke alle nætter der var lige sjove. Hun virkede til at sove bedst, når hun nærmest var draperet over mit ansigt. Eller havde sine fugtige babyfingre viklet ind i mit lange hår. Men det fungerede og vi fik søvn.

Da Clara og Rosa blev født, var jeg nervøs ved, hvordan det skulle gå. For med nyfødte tvillinger der skulle ammes flere gange om natten og en toårig i sengen begyndte vores dobbeltseng at blive lidt trang. Det gik heldigvis langt bedre end frygtet og det var forbavsende få nætter, hvor der var flere børn end voksne i vores seng og vi lå på hver vores frimærke, mens pigerne lå i fuld sprællemand.

Mine forældre har altid moret sig med at fortælle, at jeg næsten ikke var til at drive ud af deres seng. Det er derfor sikkert medfødt at mine døtre også synes, det er vældig hyggeligt at indtage vores. Min mand og jeg er ikke helt enige om det er en god idé. Han er bange for, at det bliver til en dårlig vane, og de til sidst ikke vil sove i egen seng. Jeg mener omvendt, at det kun er i perioder, og at de nok skal vokse fra det.

Måske ændrer jeg min indstilling, når de bliver større. Især hvis deres natlige cirkelspark bliver hyppigere. På sigt er løsningen måske, at vi smider to madrasser på gulvet. Den, der kommer sidst ind til os, kan så få lov til at sove i sengen mellem os. Jeg har på fornemmelsen, at den ordning kan minimere antallet af gæster ved nattetid.

Indtil da prioriterer jeg min skønhedssøvn – også selvom det betyder, at jeg skal dele min plads i sengen med op til tre andre.

6 kommentarer:

 1. Sådan er det også her! Jeg stikker alle andres principper om samsovning op, hvor jeg er højest, når jeg plukker jordbær - men jeg indrømmer gerne, at det har taget mig tid at komme dertil. Jeg synes ofte, at mine omgivelser har svært ved at acceptere, at vores børn ofte ender i vores seng om natten... Heldigvis har både min kæreste og jeg det på præcist samme måde med hver vores sæt forældre - altså, at de kærligt fortæller, at vores børn nok ikke har det fra fremmede... Dog kan jeg også mærke, at jeg ser frem til den dag, hvor vi generobrer soveværelset!

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha - hvor du er højest når du plukker jordbær. Har nu kaffe ud over hele tasteturet. Vi skal nok få vores soveværelser igen, som min tante skrev på FB - omend ikke andet, så når børnene får kærester. Hun havde endnu til gode at høre om at kæresten rykkede med ind i svigerforældrenes soveværelse. Så der er håb forude!

   Slet
 2. Hmmm. syntes jeg kender det med unger i sengen. Hos os er det nu kun de små, som skiftevis sover ved os...... Ved ikke om jeg ikke er en "rigtig" mor høhø- eller om det bare er fordi jeg har været i natterod en gang, før M&M blev født. (og det er en del år siden ) :-)
  Så ved os tager manden natteroderiet....... Jeg hører intet- nok mest fordi jeg ved, at han sørger for det !! Og det er skønt skulle jeg hilse og sige... Har en fantastisk mand kommer jeg lige i tanke om... Men kan berolige jer med, at ham på 9 og ham på snart 13 kun vil sove ved mig, hvis de er syge eller far ikke er hjemme...... Så tiden kommer igen- vi var så bare så tossede at starte "forfra".... På den anden siden får vi da ikke flere børn på den måde og det er nu vist godtnok....

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen Ajo, jeg synes da lige I skal forsøge jer med nummer fem. Bare lige for at spice det hele lidt op. I øvrigt imponerende, at du ikke hører noget. Jeg kan høre en sut falde på en kilometers afstand, så selvom Kasper er sød til at stå op, så ligger jeg alligevel ofte og kigger (med en 1000 kg nattetung krop, der ikke orker at stå op).

   Slet
 3. Ja du er fuld af gode ideer er du ;-) Jeg hører dem dog heldigvis når han ikke er hjemme (heldige unger ) Tror ligesom bare min underbevidsthed (håber det er den) ved, at han at han passer på os alle sammen. Men syntes nu også da E&C var små, tjaa der var jeg den, som vågnede bare de knirked lidt. Det er nok fordi jeg er gammel thø hø :-) Når jeg rammer hovedpuden har jeg en knap på siden, som slukker lyset fuldstændig. Men trods alt dejligt at Kasper står op ;-)

  SvarSlet
 4. Vores tvillingedrenge er lige blevet 2 år og kommer stadig på skift ind til os om natten - ja altså båret ned i sengen af deres mor. Tænker meget på alle de andre børn i landet på 2 år der sover igennem - det er jo næsten alle pånær vores. Vi er så heldige at have et stort soveværelse så vores tripleseng består af 3 boxmadresser ved siden af hinanden, så der er god plads til alle. Jeg synes nemlig også de skal have lov til at sove inde hos os hvis det er det de vil (som det jo så er næsten hver nat) men det duer ikke hvis ingen af og sår sovet i løbet af natten - så får navnet Løvemor en helt anden hvæssende betydning. Og bedst af det hele er så at Far Er Den Bedste I Verden så de vil begge ligge hos ham. Far på ryggen med en dreng i hver arm og kæmpe seng mor kan sove i. Så henter jeg dem gerne om natten ;.) Overvjer nu meget om de vil sove bedre hvis du havde hver deres værelse ......
  KH
  Vibeke

  SvarSlet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...