onsdag den 17. oktober 2012

Et svært farvel

Det her er et af de indlæg, som er lidt svære at få taget hul på. Alene af den grund, at det er meget personligt og inden for et område, hvor jeg (heldigvis) ikke har ret meget erfaring - nemlig døden.

Min svigerfar døde søndag aften.

Han sov stille ind med sine to børn ved sin side efter lang tids kamp mod en bitch af en sygdom, der ikke kan helbredes og som kun de færreste kender til.

Sygdommen hedder MSA, Multipel System Atrofi, der er en neurologisk lidelse, der skyldes at nerveceller i særlige områder af hjernen degenererer. Celletabet medfører nedsættelse af bevægelsesevnen, balancen og hæmmer efterhånden de mest vitale dele af kroppen, så patienten fx mister evnen til at bevæge sig frit, får talevanskeligheder og problemer med at tygge og synke maden.

Siden Miriam blev født i november 2007 har han haft de første symptomer og i lørdags fik han endelig fred.

Jeg kunne skrive et meget langt indlæg om ham. Om vores første møde, om alle de gange han er dukket  uanmeldt op, for lige at få en kop kaffe (og gerne en kage) og sludre om vind og vejr. Om de gange vi har grinet af alle hans skøre påfund og alle de malerier, han skulle have op at hænge, en broget samling som voksede for hver rejse han kom tilbage fra. Om tingeltangel fra Bali, om hans gavmildhed og interesse for sine børnebørn osv.

Eller  jeg kunne skrive om den rådne sygdom, der stjal alle de år, hvor han skulle have været en del af vores og ungernes liv, de rejser han drømte om at tage på, den Vespa han skulle drøne rundt på i Århus og alle de damer han skulle have charmeret.

Jeg gør det ikke, for det passer ikke rigtig ind her og jeg er egentlig heller ikke tryg ved at det kommer tættere på. Men bloggen handler om mit liv, og min svigerfar var en stor del af mit liv - også selvom han ikke har fundet vej hertil før nu, hvor han ikke engang kan læse det og grine og ryste på hovedet af mig, fordi jeg nævner alle hans malerier.

Det er skide svært at sige farvel, også selvom alternativet heller ikke var ret meget værd. Der var ingen chance for at han ville få det bedre, og han ønskede selv at give slip.

Børnene er stadig så små at de ikke helt forstår, hvad der er sket. Clara og Rosa er meget optagede af en død mus de så i vuggestuen, og som de begravede. "Besser os' død?" siger Clara og slår armene ud til siden, løfter skulderne op til ørerne og vender håndfladerne opad, hvortil Rosa nærmest råber "NEJ, MUS død, 'gravet".

Miriam forstår grundprincippet med at vi ikke skal se ham mere, og at hans hjerte ikke banker mere. Om hun føler noget yderligere er svært at sige, men jeg er sikker på at vi kommer til at tale meget om det, når det pludselig dukker op til overfladen igen, at "Besser" ikke er her mere.

Det var godt han fik fred. Men det burde have været en mand, der var mæt af dage om mange, mange år og ikke pga. sådan en rådden sygdom.


16 kommentarer:

 1. Jeg kondolerer, frygtelig med sådan en sygdom som tager de bedste fra denne verden. Al min varme til din familie i denne svære tid.

  SvarSlet
 2. Også kondolancer herfra. Hader bitch-sygdomme. De der snigende sataner, hvor der bare ikke er noget at gøre. Tanker fra mig til hele din skønne familie.

  SvarSlet
 3. For fanden da. De andre damer siger det hele...

  SvarSlet
 4. åh det gør mig ondt på jeres, og ikke mindst din mands, vegne. Sådan nogle sniger-sygdomme er uretfærdige. Især dem som rammer de gode og ikke kan gå væk.

  SvarSlet
 5. Latterlige lortesygdomme som stjæler vores børns bessere! Det skulle være forbudt! ØV!
  Stort kram til jer alle sammen.
  Gitte K

  SvarSlet
 6. Ord er til tider fattige, så jeg nøjes med at skrive, at det gør mig ondt.

  SvarSlet
 7. Det er jeg ked af at høre rikke.. Mange tanker herfra.

  SvarSlet
 8. Det er jeg rigtig ked af at høre. Mange tanker til dig og din familie.

  SvarSlet
 9. Kære Alle. Det er rigtig dejligt at læse jeres søde kommentarer. De varmer, tak for dem. Kh Rikke

  SvarSlet
 10. Åhh - det gør mig ondt at høre! Snigersygdomme er pi**e uretfærdige, og burde ikke ramme nogen! Sender en stak varme tanker i jeres retning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sandra. Tak for tankerne, og ja, det er fandeme en lortesygdom...

   Slet
 11. Kære Rikke
  DEt gør mig umådelig ondt på jeres vegne.... lorte møg sygdom !!
  Sender mine bedste tanker til jer :-)
  Kh Ajo

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ajo. Tak skal du have. Ville ønske at alle vores "fuck dig sygdomstanker" var nok til at udrydde den slags lort. Permanent.

   Slet
 12. Godt at høre, at han fik fred, selvom det er hårdt og uretfærdigt svært for jer, der står tilbage. Jeg håber, at I må få trøst og styrke til at bære smerten.

  Kram

  SvarSlet
 13. Who's cooks at a higher speed over remaining preparing food detectors, this includes halogen ranges, and also in no way release aromas combined with inhale regardless of food cooking. This should actually be released the findings for the point inside your plantar aspect drawer. Muscle mass to pick a trustworthy saucepan that features surface in regards towards the damage about the blend. Any of the fundamental clashes this smoking brings out for that iron pieces is also it is really powerful environment.

  my site; tracker 111-730 12 volt portable toaster - toasterovensplus.com -

  SvarSlet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...