fredag den 25. januar 2013

Skal vi lege far mor og børn? Indføring i regler for lege mellem 5-årige piger

Har I nogensinde tænkt over, hvor meget der egentlig handler om regler, når små piger leger (har ikke å tor erfaring på drengefronten, så undskyld mig, hvis jeg generaliserer)?

Miriam har nogle rigtig gode legekammerater her på vejen, hvor vi bor. De har kendt hinanden siden de var helt små, og der er en hel klar connection der. Ofte når de kommer hjem om eftermiddagen strækker de hver især hals for at se om den anden er kommet hjem. 

Det meste af deres kommunikation foregår råbende, hvindende, grinende så man af og til lige skal mærke, om man har sprunget trommehinden og om der løber blod ud af ørerne.

De har gang i 1000 ting på én gang og stopper kun op, hvis de lige skal på toilettet eller er tøstige. 

Jeg havde slet ikke tænkt på, hvor meget af deres leg, der egentlig går med at lave regler for legen - og lave legen om. Det er jo helt vildt. Nærmest kafkask i sin udformning. Ikke at der er noget drama omkring det - det sker ligesom bare helt flydende og naturligt.

En typisk samtale ser sådan her ud: 

- Skal vi lege far mor og børn?
- Ja, det er en mega-god idé! Helt vildt god.
- OK, så er jeg moren.
- Så vil jeg være baby.
- Vil du? OK, det er bare en glimret idé.
- Ja, er det ikke en glimret idé?
- Ja, skal vi så ikke sige, at vi har en kat. 
- Jo, og så er jeg en hund.
- JAH! Og så boede vi her?
- OK, og så  sagde vi at du er fire år - nej FEM år. Iggå?
- Ja, og så måtte vi ikke komme ud vel?
- Moaaar [flydende honningstemme]- vil du ikke være med til at lege far, mor og børn? Nå nej, -Kæledyr! Så sagde vi, at jeg var din kattekilling og hun var din hundehvalp? Vil du ik' det hva'r?
- Jeg skal tisse.
- OK. Så sagde vi at hunden skulle luftes. 
- Moar. Jeg skal også tisse. Nå nej, jeg er sulten. Men vi skal ikke have slik nu vel?
- Nej, den der er ikke min er mine lillesøstres. Jeg kalder dem for ballademagere, men min mor, hun kalder dem for prinsesser.

[Indsæt uendelighedstegn her - eller som Miriam siger: uendeligt er altså bare et ottetal, der er lagt ned]

Er der noget at sige til, at man som forælder nogle gange er lidt træt? Og jeg har TRE piger, der skal igennem denne fase. Godt jeg har kaffe - og en blog.

5 kommentarer:

 1. Ha-haaaaaaa - herlig skildring! Noget lignende oplevede jeg igår (det var så min 3-årige pige med legekammerat på besøg). Er du vimmer, de fiser jo rundt på speed ind og ud af rolle-leg og jeg kan (heldigvis) ikke følge med men sidder med blafrende ører og opfanger det jeg når...

  SvarSlet
 2. Der er en verden til forskel på drenges og pigers leg. Min erfaring baseret på dit indlæg og da vi havde to piger med hjem i madgruppe. Hentede dem på skolen og straks var den ene pige i gang med at involvere mig i hendes familie, dens struktut og hvem der gjorde hvad, hvornår og hvor meget. De tyve minutter det tog at gå hjem fra skolen gav mig høj puls.
  Her er der aldrig regler når Gustav og vennerne leger. De leger bare, glemmer at bede om vand og brød og rammer først toilettet, når de nærmest er gået i gang med at tisse ;)

  SvarSlet
 3. Altså de har ingen regler med i deres leg.

  SvarSlet
 4. Også min erfaring, at rammerne og reglerne er vildt vigtige, når piger leger. Synes tit, at det hele gik op i: Så siger vi, at du er faren, og jeg er en hundehvalp, og så siger du, at jeg ikke må, men så bliver jeg ked af det. Altså en form for italesætning (grimt ord) af legen og slet ikke særlig meget leg, for når først tøserne var blevet rimeligt enige (eller uenige), så var den ene blevet tørstig, eller den anden skulle tisse. Lidt underligt egentlig, men enormt sjovt at lytte til. Også fordi det afslører en hel masse om, hvad der fylder i de små hoveder :-)

  SvarSlet
 5. Åh hvor er det guld og læse. Fik mig til at smile..

  SvarSlet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...