tirsdag den 12. november 2013

Verden er særligt stor ved sengetid

Når man er næsten seks år og lige startet i skole, vokser verden på rigtig mange måder. Det er ikke kun det, at der bliver stillet nogle andre krav til en end, der gjorde i børnehaven: Heller ikke at man pludselig skal begå sig i en stor skolegård, hvor der ikke nødvendigvis lige er en voksen inden for rækkevidde, hvis der kommer en fra første klasse, som bader i følelsen af ikke længere at være nederst i hierarkiet og uset skubber lidt til de små børnehaveklassemyg.

Verden vokser også, fordi man skal lære at sætte bogstaver sammen, lægge tal sammen, trække fra, være en god ven, sidde stille, koncentrere sig, passe sit eget jordbærbed, være duks, huske at tage sit regntøj med i SFO, tage sine hjemmesko på i klassen, huske at spidse sine blyanter, lægge eftermiddagsmadpakken i kurven, så duksen kan tage den med i køleskabet osv.

Den vokser i høj grad også, fordi de bliver betragtet som større børn end i børnehaven, og skal forholde sig på en anden måde til verden udenfor.

Her til aften virkede verden pludselig meget stor. Efter hun var blevet puttet og vi havde læst et par kapitler i Frode og de andre rødder, taget et par spil Uno, været på toilettet, sunget godnatsang, forsøgt at overtale mig til at læse mere, spille mere Uno, synge mere, give en kilde-/kyssetur osv. osv. indvilligede hun i at lægge sig til at sove.

Det vil sige - lige indtil jeg gik ud på toilettet, som ligger lige ved siden af hendes værelse, for at tage et øjeblik for mig selv.

Det har aldrig stoppet mine ungerne fra at forsøge at få stillet deres spørgelyst, derfor råbte hun bare lidt højere:

MOAR!? Ved du godt, at der skete en katastrofe på Delfinerne for to dage siden? [kunstpause]
Det var faktisk en stor tornado, der gjorde det! 

Åh lille menneske, hvornår har du hørt om det?

Hun har aldrig set nyhederne herhjemme og jeg synes ikke, der er nogen grund til at hun skal det endnu. Og vi har heller ikke rigtig talt om den slags mens pigerne har være vågne. Fordi vi begge synes, der er så mange andre ting, der fylder for dem. Og fordi hun er en lille tænker, der kan bruge lang tid på at gruble over den slags.

Fx er hendes største frygt tornadoer, det var vist en orkan, men da jeg ikke lige kunne redegøre for forskellen lod jeg det blive ved tornadoen, og har ingen lyst til at rejse nogen steder hen, hvor de opstår. Jeg ved ikke, hvor hun har fået den frygt henne, men det har fyldt rigtig meget.

Her til aften var det katastrofen på "Delfinerne" (nænnede næsten ikke at rette hende, hun lød så alvorlig), der fyldte meget. Og det allerværste som ifølge hende var, at der var nogle børn, hvor deres mor og far var døde mor. Hun var gravalvorlig og jeg havde ikke lyst til at hun skulle falde i søvn uden at have fået lettet sit hjerte, så vi var også omkring tsunamier i Asien, hvor hun så fint forklarede om jordskælv og kæmpestore bølger.

Vi fik os en fin snak omkring det. Om at det er uretfærdigt, at den slags sker nogle steder. Og at det ikke kan ske her i Danmark. At resten af verden synes det er synd for Filippinerne og gerne vil hjælpe dem med mad og rent vand. Og  vi fik talt om om at der midt i alt det forfærdelige også er små glimt af lykke. At der er børn, der bliver født midt i alle ødelæggelserne og forældre, der elsker dem. Og at livet fortsætter, selvom det er svært.

Det var ligesom om, at det mættede hendes spørgelyst og hun lagde sig til at sove.

Jeg synes egentlig, det er dejligt, at hun gerne vil tale med os om det. På det hun fortalte og de spørgsmål hun stillede, så lød det som om, de havde fået en god snak om det i klassen. Jeg vil selvfølgelig helst pakke hende ind lyksalig, barnelig uvidenhed og skærme hende mod død og ødelæggelser i verden lang tid endnu, men jeg tror faktisk, at hun er klar til at stille en masse spørgsmål og til at få en lidt større horisont.

Jeg forudser, at vi er nødt til at afsætte ekstra tid til putteritualet det næste lange stykke tid. Og det er egentlig også helt OK.

7 kommentarer:

 1. Nåh, lille pus. Så mange - og store - tanker i så lille et hoved. Og ja, hvor i al verden opsnapper de små gryder information som det om Delfinerne? Øglen har heldigvis ikke nævnt noget, men jeg tænker, det er et spørgsmål om tid, før hun hører noget andet skrækkeligt fra nyhederne. Også selv om vi heller ikke ser det herhjemme. På den anden side skader det jo heller ikke, så længe man kan få en god snak om det - og det altså ikke er noget, de små går og tumler med helt alene...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er bare en stor verden der åbner sig i den der (livets) skole. På en eller anden måde også fedt, at det ikke kun er bandeord og frække sange hun tager med sig derfra. Jeg tror faktisk at det var noget, de havde talt om i klassen, måske fordi en af de andre børn havde set eller hørt noget om det. Jeg kan på en eller anden måde godt lide den dybde, der begynder at være i vores samtaler. Det er en kærkommen afveksling fra yndlingsordene hos C og R, der stadig er prut og låååård ;)

   Slet
 2. Fint fint indlæg... Blev sgu da helt våd-i-øjnene når jeg læser noget om børn.. Silly me.
  Du lyder som en fantastisk mor..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du sød. Jeg kan græde over Vilde Venner på Ramasjang... Tror bare at en hjerte får en stor blød plet, når man får de der børn. Det er i virkeligheden ret vildt. Jeg tør næsten ikke tænke på, hvordan det bliver når der bliver dobbelt-op på store spørgsmål, når C og R er klar til den slags. Hvad med hjemme hos dig - stiller drengene "svære" spørgsmål nu?

   Slet
 3. Så fint og så skræmmende på én gang :-) Så længe man kan få 'lagt låg på' er det fint at få snakket om tingene ved puttetid. Men det er en balance, som kan være svær at styre, og vi har oplevet, at Donnaen er blevet mere og mere vågen, fordi der var ting, som skulle klemmes ud lige inden det sidste godnatkys. Og hvad gør man så? Vi har prøvet at få Donnaen til at snakke allerede ved aftensmaden (det er så noget nemmere, når hun er enebarn og ikke bliver afbrudt af ivrige små søstre), men vi kan jo ikke se ind i hovedet på hende, om der er mere, der ligger og roder og helst skal ud inden sengetid. Sig endelig til, hvis du støder på den helt rette formel :-)

  SvarSlet
 4. Det er ikke til at vide, hvad de små mennesker opsnapper rundt omkring! Godt hun kunne sige til, så I kunne få en snak omkring det, frem for at tumle med det selv.

  SvarSlet
 5. Av, både i forhold til livets store spørgsmål, men også i forhold til den store skole-verden, hvor de selv skal huske og være opmærksom på en masse ting.

  Mht nyhederne, så ser vi heller ikke det, når drengene er vågne. Men alligevel hører og ser de det indimellem herhjemme; når radioen kører eller når de ser morgentv i weekenderne, og de går direkte fra børneunderholdning til hardcore nyheder kl. 9 - der kan godt gå et minut eller to, inden vi er opmærksom på det...

  SvarSlet

Vil du læse mere?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...